HZZO: Očitovanje u vezi liječenja mladića s invaliditetom Markice Andričića

Nadležni liječnik napisao preporuku za rezanje nogu kod kukova, na što Markicina obitelj ne pristaje i traži način za liječenje u inozemstvu

 

Mladić s invaliditetom Markica Andričić u teškom je stanju zbog dekubitalnih rana i stoga će vjerojatno trebati liječenje u inozemstvu.

Stoga smo zamolili Direkciju HZZO-a za očitovanje u vezi financijske pomoći Markici Andričiću, koji mjesecima ima otvorene dekubitalne rane, jer smo u međuvremenusaznali da su inozemni liječnici pristali na operaciju. Ujedno smo zatražili i eventualnu preporuku za nekog našeg liječnika ili ustanovu koja bi dala drugo mišljenje, kako bi se na kraju vidjeli je li stvarno potrebno rezanje nogu bolesnika kod kukova.

Na traženje objašnjenja u nadležnim bolnicama, gdje je Markica hospitaliziran unazad nekoliko mjeseci, majka poručuje da nije baš naišla na razumijevanje u tom smislu. Odnosno, nadležni liječnik koji je napisao preporuku za rezanje nogu kod kukova ne odstupa od istog, a drugo mišljenje u Hrvatskoj nije dobiveno. Upravo zbog toga što je Markica bio u teškom stanju i bilo ga je teško prevoziti. Odnosno, kad se stanje pogoršalo, mogao je jedino u Kliniku 'Dr. Fran Mihaljević' i Novu bolnicu, s obzirom da su tamo dobro upoznati s njegovim stanjem.

"Što se tiče liječenja u inozemstvu, za liječenja koja se ne mogu obaviti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, za to je potrebno predati zahtjev HZZO-u. Svaki pacijent ima pravo na drugo mišljenje u nekoj od ugovornih zdravstvenih ustanova, što gospodin Andričić također ima pravo zatražiti u nekoj od zdravstvenih ustanova. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaća zdravstvenu zaštitu po računima za svoje osigurane osobe, za sve postupke i pretrage koje su osiguranim osobama indicirane. Gospodin Andričić može se savjetovati sa svojim obiteljskim izabranim doktorom gdje je najbolje da se javi za drugo mišljenje", odgovor je HZZO-a na naš novinarski upit.

Podsjetimo se, a kao što smo već objavili, odgovora od Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, od 24. kolovoza 2017., koji je savjetovao: "S obzirom na ozbiljnost i težinu zdravstvene situacije Markice Andričića, preporučamo da se majka imenovanog obrati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje - Direkcija, Margaretska 3, 10000 Zagreb; mail: Zeljka.Lukic@hzzo.hr ili fax: 01 4812-606 sa zahtjevom o financiranju dodatno potrebnih obloga AQUACEL AG+EXSTRA kao i sa zahtjevom da se razmotri mogućnost liječenja u inozemstvu, budući da su navedena pitanja u nadležnosti navedene institucije.“

Ministarstvo zdravstva, kojem se obitelj također obratila za pomoć, savjetovao je da se obrate Direkciji HZZO-a, budući je ovo pitanje u njihovoj nadležnosti.

Liječnik iz Nove bolnice, nadležan da potpiše Upitnik povodom Zahtjeva za liječenje u inozemstvu, odbio je isto.

Kako smo svi mjesecima čekali da se dobije mjesto u inozemstvu i da se riješi pitanje liječenja Markice Andričića na najvišim mogućim razinama ove zemlje, s time da se u međuvremenu obitelj interesirala i za druge mogućnosti liječenja u našoj zemlji, kao i u nekoliko zemalja Europske unije, odnosno za nekog drugog liječnika koji bi dao drugo mišljenje, ali nisu dobili preporuke za dalje od nadležnih liječnika, kao ni od HZZO-a, majka zajedno sa cijelom obitelji - nakon što su ovaj tjedan dobili negativno očitovanje od Direkcije HZZO-a, od 28. studenog, iz razloga što nije podnijela zahtjev s prijedlogom za upućivanje na liječenje u inozemstvo na propisani način – moli za financijsku pomoć za liječenje u inozemstvu.

Obitelj se obratila i predsjednici ove zemlje, ali čekaju još uvijek termin.

Kao što smo već prethodno objavili: "Markica je mladić od 35 godina, osoba s invaliditetom koji od rođenja ima cerebralnu paralizu. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju ove godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa koji izaziva zgražanje, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje nogu u kuku, s time da je operacija visokog rizika. Kako se radi o obitelji s niskim prihodom, a koji se u posljednje vrijeme raspodjeljuje uglavnom na nešto hrane te higijenske i medicinske potrepštine za Markicu, zamolili smo nadležne institucije za hitno postupanje jer njegov život je u opasnosti."

Financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475.

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić; 098/ 958 47 22.

Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2

Klaudija Klanjčić