Zagreb: Okrugli stol o preventivnim kardiovaskularnim pregledima za osobe s invaliditetom

Bolesti srca i cirkulacijskog sustava (kardiovaskularne bolesti) jedan su od vodećih uzroka invaliditeta u Republici Hrvatskoj


 

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju (Srčana), organiziraju okrugli stol o provođenju preventivnih kardiovaskularnih pregleda, koji će se održati danas, 12. prosinca s početkom u 10 sati u prostoru udruge Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba na adresi Kneza Mislava 7.

Kako Grad Zagreb u skladu sa suvremenim tendencijama ranog otkrivanja i pravovremene prevencije želi osigurati osobama s invaliditetom učinkovit i odgovoran sustav cjelovite zdravstvene zaštite, uvedena je nova mjera u području Zdravstvene zaštite u sklopu Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020. S obzirom da su bolesti srca i cirkulacijskog sustava (kardiovaskularne bolesti) jedan od vodećih uzroka invaliditeta u Republici Hrvatskoj, sa svrhom informiranja osoba s invaliditetom o važnosti kardiovaskularnog zdravlja, čimbenicima rizika i prevencije u 2017. po prvi put organizirani su besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za osobe s invaliditetom.

Pregledima je pristupio značajan broj osoba s invaliditetom različitih vrsta oštećenja prema popisu dostavljenom nam od strane udruga osoba s invaliditetom. Važno je naglasiti da je osim skrining pregleda osobama s invaliditetom ponuđena i interaktivna-terapijska radionica o značaju tjelesne aktivnosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Provođenjem ove aktivnosti došlo se do značajnih pokazatelja koji će biti prezentirani na okruglom stolu, a ujedno će biti podloga za planiranje daljnjih mjera i aktivnosti u preveniranju kardiovaskularnih bolesti osobito ranjivih skupina.

"U cilju promoviranja važnosti i značaja provođenja programa preventivnih pregleda, pravovremenog otkrivanja i preveniranja bolesti te informiranja osoba s invaliditetom o mogućnostima obavljanja pregleda u za to prilagođenim uvjetima i uz educirano medicinsko osoblje organiziramo ovaj skup", poručuju organizatori.

Anita Blažinović