Oscar Pistorius: Nekadašnji heroj osoba s invaliditetom ozlijeđen u zatvorskoj tučnjavi

Pistorius, nekadašnja paraolimpijska zvijezda kojoj su potkoljenice amputirane još dok je bio beba, navodno je bio uključen u borbu oko korištenja javnog telefona

 

Bivši južnoafrički atletičar Oscar Pistorius ozlijeđen je u zatvorskoj tučnjavi, i to manje od dva tjedna nakon što je njegova kazna za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp više nego udvostručena.

Pistorius, nekadašnja paraolimpijska zvijezda kojoj su potkoljenice amputirane još dok je bio beba, navodno je bio uključen u borbu oko korištenja javnog telefona, rekao je glasnogovornik zatvorskog odjela BBC-u.

Atletičar, koji je osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora, zadobio je modricu, ali nisu prijavljene druge teške ozljede, rekao je glasnogovornik.

"Navodi se da je bio uključen u svađu s drugim zatvorenikom zbog korištenja javnog telefona u jedinici specijalne skrbi u Attridgeville Correctional Centeru gdje su pritvorena oba počinitelja", dodao je glasnogovornik Singabakho Nxumalo.

Odjel je pokrenuo istragu, standardni postupak, da "utvrdi činjenice i osigura da se poduzmu odgovarajuće mjere jer incidenti napada nisu dopušteni", kazao je.

Tučnjava se dogodila 6. prosinca, deset dana nakon što su južnoafrički tužitelji uspješno dokazali da bi Pistoriusovu "šokantno laganu" šestogodišnju kaznu trebalo povećati.

U studenom, Vrhovni žalbeni sud povećao je Pistoriusovu kaznu na minimalnih 15 godina, koliko je propisano za ubojstvo u Južnoj Africi, umanjenu za vrijeme koje je već odslužio.

Pistorius je prvotno proglašen krivim za ubojstvo nakon što je tvrdio da je u ranim jutarnjim satima na Valentinovo 2013. godine ubio Reevu Steenkamp kroz zaključana vrata kupaonice, jer ju je zamijenio za provalnika.

Vrhovni žalbeni sud poništio je odluku 2015. godine i osudio ga za ubojstvo.

Šesterostruki osvajač paraolimpijskog zlata upisao se u povijest postavši prvim sprinterom s amputacijom koji se natjecao na Olimpijadi, 2012. godine u Londonu, gdje je trčao na protetskim "oštricama".

Damir Fatušić