Dječji centar Logos: Predavanje na temu 'Dijete i senzorna integracija'

Teoriju senzorne integracije razvila je Jean Ayres kako bi objasnila odnos između manjkavosti u interpretiranju osjeta iz tijela i okoliša s teškoćama akademskog i motoričkog učenja

 

Dječji centar Logos organizira besplatno predavanje za roditelje na temu 'Dijete i senzorna integracija' koje će održati Lidija Andrijević Gajić, prof. logoped i instruktorica SI pedagogije, dugogodišnja voditeljica savjetovališta za obitelji djece s razvojnim teškoćama. Predavanje će se održati 13. siječnja 2018. u 11 sati, u dvorani Centra mladih, Starčevićeva 11, Slavonski Brod.

Teoriju senzorne integracije razvila je Jean Ayres kako bi objasnila odnos između manjkavosti u interpretiranju osjeta iz tijela i okoliša s teškoćama akademskog i motoričkog učenja. Ayres je (1972.) definirala senzornu integraciju kao "neurološki proces koji organizira osjete iz vlastitog tijela i one iz okoliša i omogućuje uspješnu uporabu tijela u okruženju".

Senzorna integracija se odnosi na tri međusobno povezane komponente: na neurološki proces organizacije osjetnih percepcija kako bi se ostvarilo smisleno i k cilju usmjereno djelovanje, na teoriju razvijenu da bi se prepoznala, imenovala i tretirala povezanost manjkavosti u interpretiranju osjetnih utisaka koji dolaze iz vlastitog tijela i iz okoline te na intervenciju koju koriste senzorno integracijski pedagozi i terapeuti da bi procijenili djetetove teškoće te planirali postupke koji će mu omogućili potpuno sudjelovanje u prirodnom okruženju gdje živi, igra se i uči.

SI pedagogija pomaže roditeljima, učiteljima, odgojiteljima i terapeutima da objasne zašto se dijete ponaša na određeni način, razviju i primjene učinkovite inetrvencije za smanjivanje određenih teškoća, predvide kako će se ponašanje promijeniti kao rezultat intervencije i omoguće uspješno sudjelovanje djece i obitelji u svakodnevnim aktivnostima.

Za predavanje su obavezne prijave putem obrasca: docs.google.com/forms/d/1vXvA2zF_jhMniX2L_HpedzXxD3tNvBJh5gJHvQK7NnE/viewform?edit_requested=true ili telefonom: 092 326 8431.

Dječji centar Logos je udruga osnovana 2006. godine s ciljem provedbe različitih preventivnih, edukacijskih i rehabilitacijskih programa s djecom predškolske i rane školske dobi. Velika važnost rane intervencije u svim područjima razvoja djeteta, a osobito u razvoju komunikacije, kao i činjenica da djeca Brodsko-posavske županije u okviru sustava predškolskog odgoja i obrazovanja nemaju dostupnog logopeda, uvjetovali su da raznovrsni programi u udruzi budu namijenjeni upravo navedenom uzrastu djece.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti