Paklena vrućina: Zagrebačka hitna pomoć bilježi rekordan porast intervencija

Zbog ekstremno visokih temperatura liječničku pomoć sve više traže i mlade osobe

Zbog visokih temperatura zagrebačka hitna pomoć za vikend je imala oko 15 posto više intervencija, a u četiri slučaja radilo se o kolapsu mlađih osoba na ulici.
"Ovih smo dana imali oko 15 posto više intervencija u odnosu na druge dane, a dio njih povezan je s vrućinom. Kako je i uobičajeno, u njihovim domovima posjećivali smo kroničare, kardiopate i plućne bolesnike, koji su se dobro držali uputa - nisu izlazili bez potrebe i redovito su uzimali svoje terapije, no dio drugih intervencija bio je povezan uz vrućinu ", rekla je Hini voditeljica smjene u hitnoj medicinskoj pomoći Ileana Lučić-Renaud.

Upozorila je da se visoke temperature očekuju i sutra, zbog čega je nužno pridržavati se uputa - piti dovoljno vode, izbjegavati alkohol i tešku hranu, ne izlaziti bez potrebe, i prozračiti stan, a oni koji nemaju klimu, trebaju zamračiti prozore.

"Ukoliko morate izići, odjenite svijetlu pamučnu odjeću, zaštitite glavu, oči i kožu", kazala je Lučić-Renaud, naglasivši kako se od vrućine posebno moraju zaštititi djeca i stariji od 65.

Hina