Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Članovi udruge su djeca s teškoćama u razvoju, tjelesni invalidi (rođeni kao takvi), invalidi rada, osobe oboljele od cerebralne i dječje paralize, mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe s mentalnim poteškoćama, dijalizirane osobe, slijepe i slabovidne, gluhe i nagluhe osobe te osobe s drugim oštećenjima zdravlja

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje osnovana je i upisana u Registar udruga RH 1995. godine, a okupljaju sve kategorije osoba s invaliditetom s ovog područja.

Članovi Udruge su  djeca s teškoćama u razvoju, tjelesni invalidi (rođeni kao takvi), invalidi rada, osobe oboljele od cerebralne i dječje paralize, mišićne distrofije, oboljeli od multiple skleroze, osobe s mentalnim poteškoćama, dijalizirane osobe, slijepe i slabovidne, gluhe i nagluhe osobe te osobe s drugim oštećenjima zdravlja. Članovi su i svi oni koji se žele bit potpora u radu udruge.  Surađuju kako s krovnim savezima i ministarstvima, tako i s mnogim udrugama diljem Hrvatske.

Sportska natjecanja

"U suradnji s Gradom, pokrenuli smo i sami izradili projekt novog prostora u bivšoj vojarni, gdje bismo smjestili sjedište udruge, ali i multifunkcionalnu dvoranu pogodnu za brojne aktivnosti te dvoranu za cjelodnevni boravak za djecu s posebnim potrebama. Gradu su predani idejni Udruga OSI iz Samobora i Sv. Nedelje poznata je i po svojim boćarimanacrti za realizaciju ovog projekta, koji je Grad načelno podržao. Plan je da Grad predviđena sredstva uloži kroz nekretnine, komunalnu naknadu i dokumentaciju, što bi dodatno rasteretilo gradski proračun. Udruga je napravila i korak više, jer kontakti s institucijama EU već su ostvareni, projekti su na doradi i sve čeka njihovu aktualizaciju i realizaciju", kaže tajnica udruge Nives Krčelić.

U sklopu Udruge postoje i sportske aktivnosti kroz osnivanje novih klubova. Krenulo je s boćarskim klubom i dva druga mjesta na državnim natjecanjima, zatim stolnotenisači, obzirom na dobre rezultate, koji su značajni i na državnoj razini, udruga je 2013. godine  organizirala državno prvenstvo u stolnom tenisu, dok je 2012. godine bila organizator i međunarodnog turnira, koji je vrlo uspješno održan u Rudama.  Članovi udruge prednjače s najjačim igračima pa su tako oni članovi i paraolimpijske reprezentacije Hrvatske. U planu je osnivanje i drugih sportskih klubova, a najviše interesa članovi udruge pokazuju za plivanje. I taj klub bi već počeo s aktivnostima kada bi postojali normalni uvjeti za rad.

Posebna pažnja obrazovanju

Paralelno s rješavanjem tzv. tehničkih problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, jednaka važnost pridaje se osvještavanju članova i mijenjanju njihovog mentaliteta na način da se ostvari partnerski odnos s Gradom i lokalnom zajednicom, da se ne čeka sve ono što bi Grad trebao omogućiti osobama s invaliditetom, već da se i oni sami aktiviraju, da ponude svoje znanje, mogućnosti i potencijale, koji zaista nisu mali. Na tragu tog razmišljanja kreću radionice likovnog izražavanja, oslikavanja svile, suvenira od kože, grnčarije i sličnih proizvoda, koje bi ponudili Turističkoj zajednici kao prepoznatljive za Grad Samobor.
"Posebna pažnja usmjerena je na obrazovanje članova kao ključnim u životu osoba s invaliditetom, jer osobe s invaliditetom su i osobe s različitim znanjima, sposobnostima i umijećima, a dodatno obrazovanje im osigurava kasnije i bolju egzistenciju. Težimo i napredovanju u tom smislu. Posjedujemo dva kombi vozila koja smo osigurali  uz potporu Grada Samobora i Grada Sveta  Nedelje te Doma zdravlja Zagrebačke županije.  Radimo na uspostavljanju i umrežavanju  s ostalim takvim udrugama u Europi, ponajviše s udrugama koje djeluju u gradovima – prijateljima Grada Samobora. Želimo i nastojimo aktivnije sudjelovati na svim gradskim manifestacijama, gdje na jednom štandu predstavljamo svoj rad te nešto usput i zaradimo. Pritom nije najvažnija zarada, već sam osjećaj pripadnosti zajednici", zaključuje Nives Krčelić.

Piše: Božica Ravlić