Hoće li osobe s invaliditetom biti oslobođene od plaćanja poreza pri kupnji automobila?

PITANJE: Majka sam kćerke s invaliditetom. Negdje sam pročitala da osobe s invaliditetom od 1. siječnja 2018. više neće plaćati porez na automobile i godišnji porez.

 

Kupujem auto pa me zanima kojeg su poreza oslobođene osobe s invaliditetom i je li ta odredba već stupila na snagu. Hvala na odgovoru i lijepi pozdrav!

ODGOVOR: Do zadnjih izmjena i dopuna Zakona o lokalnim porezima iz 2017. godine pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na cestovna motorna vozila imali su vlasnici vozila:

- osobe s invaliditetom sa 100 posto tjelesnog oštećenja koje prilikom nabave vozila nisu bile oslobođene od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost;

- osobe s invaliditetom s najmanje 80 posto tjelesnog oštećenja funkcija organa za kretanje koje prilikom nabave koje prilikom nabave vozila nisu bile oslobođene od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost;

- hrvatski ratni vojni invalidi koji prilikom nabave nisu bili u cijelosti bili oslobođeni od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost;

- obitelj poginulog, zatočenog ili nestalog branitelja iz Domovinskog rata koji nisu koristili pravo na uvoz vozila bez plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost.

Međutim, izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima (NN, br. 115/16 i 101/17) porez na cestovna motorna vozila ne plaćaju osobe koje su u cijelosti bile oslobođene plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost pri nabavi vozila.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom