HPO: Josip Zima bit će naš prvi predstavnik u nordijskom skijanju na Zimskim paraolimpijskim igrama

"Ne bih mogao bez svoje žene, a još manje bez svojih malenih kćeri – Eme i Eve. Ove tri žene u mojem životu mi daju snagu kakvu nisam ni znao da imam", kaže uz ostalo Josip

 

Josip Zima bavi se tek godinu i pol dana nordijskim skijanjem, a već je prošle zime izborio norme za Zimske paraolimpijske igre koje će se ove godine održati u planinama Južne Koreje u PyeongChangu za nešto više od mjesec dana. Pročitajte članak i otkrijte kako se naš paraolimpijac priprema za Igre i zašto je odabrao posvetiti život nordijskom skijanju.

Naš paraolimpijac, Josip Zima, prvi je predstavnik Hrvatske u disciplini sjedećeg nordijskog skijanja, a taj je sport zavolio upravo radi njegove specifičnosti.

"Volim sve što je teško i sve što mi predstavlja izazov, a sve to utjelovljuje nordijsko skijanje. Malo sportaša odabire ovu disciplinu upravo radi težine samog sporta, ali ja volim brzinu i avanturu koju on predstavlja. Nije to sport za svakoga i nije nimalo lagan jer tu se u prvom planu vidi vještina i snaga samog sportaša koji se natječe", kaže Josip.

Sam njegov početak u disciplini nordijskog skijanja pokazuje kako naš Josip Zima zaista živi vođen paraolimpijskim vrijednostima.

"Kada sam čuo za nordijsko skijanje odlučio sam se odvažiti na trening i bio sam siguran da ću briljirati. Međutim, došao sam na stazu i nakon doslovno 50 metara nisam mogao dalje, a onda sam se i strašno ozlijedio. To je u meni probudilo još veću želju da uspijem i da pokažem da ja zaista mogu sve što poželim koliko god bile velike prepreke."

Josipu Zimi ovo su prve Paraolimpijske igre, ali ne osjeća prevelik pritisak, već samo ponos.

"Strašno sam uzbuđen i oduševljen što mi se to upravo događa u mojem sportskom životu. To je mi je zaista velika potvrda i inspiracija da i dalje nastavim trenirati nordijsko skijanje koje mi zaista odgovara u svakom pogledu. To što putujem za PyeongChang me ispunjava ponosom, a to što sam prvi predstavnik nordijskog skijanja iz Hrvatske me još više motivira da dam sve od sebe na stazi."

Što se tiče treninga, Josip Zima ostaje vjeran disciplini i treninzima koji mu uzimaju veći dio dana.

"Treniram jako puno i jako često. Želim biti što spremniji za Igre, a to znači treniranje u svako doba dana u teretani i na snijegu. S obzirom na to da ne mogu biti na snijegu svaki dan, treniram i pomoću sprave koja simulira skijanje pa je zapravo to idealan način treninga kada nema snijega. Disciplina mi je ključna jer bez plana spavanja, prehrane, vježbanja i slobodnog vremena ne bi mogao napredovati onoliko koliko želim i trebam."

Ono što je najvažnije svakome sportašu je oslonac kojemu se može prepustiti kada je najteže, a to je Josip Zimanašao u svojoj obitelji.

"Ne bih mogao bez svoje žene, a još manje bez svojih malenih kćeri – Eme i Eve. Ove tri žene u mojem životu mi daju snagu kakvu nisam ni znao da imam. One su zaista sve što sam ikada mogao poželjeti i moje najveće dostignuće."

Naš paraolimpijac se prepustio pripremama, a na nama je da navijamo za njega i za prve medalje koje će nam donijeti naši sportaši sa Zimskih Paraolimpijskih igara koje će se svečano otvoriti 9. ožujka.

Izvor: HPO