Prijatelji životinja: Podrška inicijativi hrvatskih europarlamentaraca o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka

‟Trajna sterilizacija ima i brojne zdravstvene prednosti za životinje i olakšava im ionako neprirodan život uz čovjeka“, napominju iz udruge u priopćenju

 

Krajem siječnja 2018. godine hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić predstavio je Parlamentu prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. U obrazloženju prijedloga Jakovčić ističe da su europska skloništa puna neželjenih životinja, te da u državama članicama, prema procjenama, živi oko 100 milijuna pasa lutalica i dvostruko više mačaka. Navodi da je jednokratni trošak sterilizacije ili kastracije znatno niži od troškova za hvatanje lutalica, hranidbu i smještaj napuštenih životinja, te eutanaziju onih koje se ne mogu udomiti. Stoga poziva države članice da usvoje sterilizaciju kao nužnu za kontrolu broja neželjenih pasa i mačaka, te promicanje odgovorne skrbi za kućne ljubimce. Poziva regionalne i lokalne vlasti da sterilizaciju i kastraciju učine obaveznima za pse i mačke, osim ako skrbnik ima dozvolu za uzgoj.

Ovih dana podršku prijedlogu dao je i njegov kolega europarlamentarac Davor Škrlec, kao nastavak panel-rasprave krajem siječnja u Europskome parlamentu i potpisivanja deklaracije o psima lutalicama u EU-u. Zastupnik Škrlec, u suradnji s Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja Europskog parlamenta i međunarodnom krovnom organizacijom Eurogroup for Animals, čiji su članovi i udruga Prijatelji životinja, organizirao je tada u Parlamentu u Bruxellesu premijerno prikazivanje potresnog dokumentarca „Pasji život – sarajevske lutalice”. Kao najveći uzrok stravične sudbine napuštenih pasa istaknute su predrasude prema sterilizaciji, koja se zato ne provodi, zbog čega je nužna edukacija.

Udruga Prijatelji životinja podržava ovaj prijedlog i smatra da je trajna sterilizacija nužna, opravdana i korisna.

‟Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i širenja svijesti o problemu napuštanja životinja, uz potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, trajna sterilizacija pokazuje se kao jedini učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka kako bi se zaštitilo životinje, ljudi i lokalne zajednice. Psi i mačke više nisu divlje životinje koje se mogu samostalno brinuti o nalaženju hrane i snalaziti se bez intervencije čovjeka. To je povezano i s nemogućnošću njihova nesmetanog razmnožavanja na način kako bi to samostalno činile u prirodi i tu im je nužna ljudska pomoć, jer u protivnom su izložene patnji i smrti. Trajna sterilizacija, iako se radi u uplitanju u reproduktivni sustav životinja, etičnije je rješenje od potpuno neprihvatljivog usmrćivanja životinja ili ostavljanja da same umru od gladi, žeđi i udarca automobila, ili da doživotno čekaju u kavezima skloništa. Osim toga, trajna sterilizacija ima i brojne zdravstvene prednosti za životinje i olakšava im ionako neprirodan život uz čovjeka“, napominju iz udruge u priopćenju.

Više informacija o sterilizaciji kao o i propisivanju trajne sterilizacije kao obavezne mjere kontrole razmnožavanja pasa i mačaka nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti