Zaklada 'Čujem, vjerujem, vidim': Narodnim knjižnicama donirane knjige prilagođene djeci s disleksijom

"Disleksija se pojavljuje kao prepreka u školovanju brojne djece koja zbog toga mogu doživljavati stres i osjećaj neuspjeha, a knjige prilagođene njima još su iznimna rijetkost u Hrvatskoj", poručili su iz Zaklade

 

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" donirala je po dvije knjige prilagođene djeci s disleksijom iz programa lektire za osnovne škole svakoj od 224 narodne knjižnice u Hrvatskoj, a vrijednost donacije iznosi više od 62.700 kuna, priopćeno je iz te zaklade u četvrtak.

"Disleksija se pojavljuje kao prepreka u školovanju brojne djece koja zbog toga mogu doživljavati stres i osjećaj neuspjeha, a knjige prilagođene njima još su iznimna rijetkost u Hrvatskoj", poručili su iz zaklade. Donirane knjige su Bajke braće Grimm  i Hans Christian Andersena, a ukupna vrijednost donacije je 62.720 kuna.

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim izdavač je edicije "Građa lagana za čitanje" koju podržava Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK), a u sklopu koje su uz spomenuta dva naslova za potrebe učenika s disleksijom prilagođena i djela Priče iz davnine te Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, kao i Prosjak Luka Augusta Šenoe, stoji u priopćenju.

Ističe se da je u pripremi i prilagodba još nekih lektirnih naslova kao što su Sretni princ Oscara Wildea, Gulliverova putovanja Jonathana Swifta i Izabrane pripovjetke Dinka Šimunovića.

"U proteklih 10 godina snimili smo više od 500 zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Prilagođavanje tiskanih knjiga djeci s disleksijom daljnji je korak u smjeru ostvarivanja svrhe naše Zaklade, a to je omogućivanje pristupa literaturi osobama koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati klasične knjige", rekao je upravitelj Zaklade Mirko Hrkač navodeći da se i sam kroz školovanje morao boriti s ograničenom dostupnošću kvalitetne literature.

Hina

 

Povezane vijesti