Udruga Roda: U Dubrovniku predstavljeno istraživanje Majčinstvo i žene s invaliditetom

Istraživanje je dalo alarmantne podatke – naime, u Hrvatskoj 85 posto žena s invaliditetom nema osobnog asistenta, njih 68 posto htjele bi postati majke, ali prepreke su brojne

 

U četvrtak 15. ožujka 2018. godine, Udruga Roda je s Društvom multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije predstavila istraživanje "Majčinstvo i žene s invaliditetom" i promovirala prilagođene edukativne materijale namijenjene slijepim i gluhim trudnicama i majkama

Nedostatak informacija, nedostupnost podrške, arhitektonske barijere i barijere u svijesti, te čuđenje i nevjerica znanih i neznanih, dodatno hrane predrasude zbog kojih neki vjeruju da je majčinstvo nedostupna ili čak zabranjena zona za žene s invaliditetom. Istaknuto je to na predstavljanju istraživanja "Majčinstvo i žene s invaliditetom". Istraživanje je dalo alarmantne podatke – naime, u Hrvatskoj 85 posto žena s invaliditetom nema osobnog asistenta, njih 68 posto htjele bi postati majke, ali prepreke su brojne.

"Prepreke na koje žene s invaliditetom nailaze pri ostvarivanju majčinstva nedostatak je financijskih sredstava i nedostatna zdravstvena skrb. Dio njih kao prepreku je istaknulo nemogućnost dobivanja osobnoga asistenta, dio trenutačno nema partnera, a neke od njih, koje imaju partnera, kao prepreku majčinstvu navode nedostatak podrške partnera ili članova obitelji", objasnila je članica Udruge Roditelji u akciji – Roda, Ivana Zanze.

Udruga Roda je provela istraživanje "Majčinstvo i žene s invaliditetom" u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Istraživanje je provedeno na 100 žena s invaliditetom u reproduktivnoj dobi bez obzira na to jesu li majke ili ne. Od ukupnog broja ispitanica, 49 posto žena ima više ili visoko školsko obrazovanje, 48 posto srednjoškolsko obrazovanje, 3 posto osnovnoškolsko, a čak njih 54 posto nije zaposleno. Zastupljene su žene iz deset gradova Hrvatske, a ciljana skupina su bile majke sa senzornim i tjelesnim invaliditetom.

"Gotovo trećina žena nezadovoljna je sa skrbi prije, tijekom i nakon porođaja, ali iz njihovih komentara da se zaključiti da se to može odnositi i na općenite probleme i propuste u zdravstvenom sustavu, a što se tiče opremljenosti rodilišta za potrebe rodilja s invaliditetom, većina ih je imalo negativna iskustva. Predrasude s kojima se susreću osobe koje imaju invaliditet kada žele imati djecu su takve da im govore kako neće moći brinuti o djetetu, ili da ne bi trebale imati dijete", objašnjava Zanze.

Nekoliko majki s invaliditetom koje su sudjelovale u istraživanju istaknule su da im nedostaje financijska podrška, naročito zbog potrebe za odgovarajućim pomagalima. Ističu i da bi im trebala pomoć u kući sa svakodnevnim kućanskim poslovima, ističu potrebu za asistentom koji bi mogao pružiti znatnu pomoć u organizaciji svakodnevice, što je normalna praksa u drugim europskim državama i gradovima.

Neke od poruka koje su napisale žene s invaliditetom na kraju upitnika govore o tome u kojem bi se smjeru ova tema trebala više aktualizirati.

"Grozno je što ljudi gledaju kroz povećalo samo zato što ste osoba s invaliditetom i dijete ti stigmatiziraju. Primjerice, moje dijete je pod povećalom pedijatrice, eto, zato što mama šepa."

"Žene s oštećenjem vida ohrabrujem u majčinstvu, čak mislim da imaju bolji instinkt prema djeci, npr. u nekim bolestima mogu osjetiti da se nešto događa s njima. Stvar je u okolini, u predrasudama, u ljudima koji nisu informirani pa obeshrabruju buduće majke."

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti