Vlatko Vukina: Za mene je biti pomoćnik u nastavi predivan i plemenit posao

"Učenik kojem sam pomoćnik zove se Nino Baša. On je u kolicima i potrebna mu je ponajviše fizička pomoć. Stvorili smo jedan prijateljski odnos u kojem postoji uzajamno povjerenje", kaže Vlatko

 

Udruga slijepih Međimurske županije već treću godinu za redom zapošljava pomoćnike u nastavi. Trenutno provodi projekt 'Pruži mi ruku' kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Jedan od pomoćnika u nastavi, kojeg Udruga zapošljava već treću godinu je Vlatko Vukina. S nama je podijelio svoje iskustvo rada pomoćnika u nastavi:

"Radim kao pomoćnik u nastavi u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec već godinu dana. Trenutno sam u drugom razredu i učenik kojem sam pomoćnik zove se Nino Baša. On je u kolicima i potrebna mu je ponajviše fizička pomoć. Kada dođemo u školu pomažem mu odložiti njegovu garderobu u ormarić, otpratim ga u razred te mu pomognem da se pripremi za sat. Ako je potrebno i ako on to želi, pomognem mu u rješavanju njegovih školskih obaveza, ali to je minimalno budući da je veoma samostalan i odgovoran. Uz sve te školske obaveze, on je i sportski aktivan te je svako malo na raznim turnirima po Hrvatskoj, ali i po Europi. Svaki dan nakon nastave odlazi na trening. Učenik i ja se jako dobro slažemo, stvorili smo jedan prijateljski odnos u kojem postoji uzajamno povjerenje. Tijekom dana razgovaramo i družimo se. U razredu je dobra atmosfera i nisam primijetio da bi učenik bio na bilo koji način diskriminiran ili odbačen. Ostali učenici u razredu su dobri prema njemu, prijateljski raspoloženi, otvoreni za komunikaciju i pomoć što mi se jako sviđa i što je definitivno vrlo važno za napredak jednog učenika. Također imam vrlo dobar odnos i komunikaciju s roditeljima što je isto vrlo važno. Među nama postoji jedno čvrsto povjerenje i ukoliko dođe do nekakvih problema u školi zajedno ih rješavamo u suradnji s razrednikom i profesorima. U školi postoji također stručna služba koja je uvijek srdačna i otvorena za bilo kakvu pomoć. Razrednik i ostali profesori imaju puno razumijevanja za učenika kojemu sam pomoćnik i uvelike mu olakšavaju njegovo srednjoškolsko obrazovanje budući da često ide na razna natjecanja i turnire.

Za mene osobno posao pomoćnika u nastavi je jedan predivan i plemenit posao jer volim pomagati bližnjem u potrebi i volim raditi s mladima. Na ovaj način mogu olakšati jednoj mladoj osobi te svakodnevne obaveze koje općenito svaki srednjoškolac ima. Osim tih školskih obaveza za mene je još i važnije jednostavno biti tu uz nekoga, biti moralna podrška i potpora u svemu, pogotovo u tim godinama kad se mladi čovjek upoznaje i definira i prolazi kroz jedno turbulentno razdoblje života. Naravno, nije sve samo u davanju nego i u primanju, pa bih ja samim time rekao da također puno toga primam u ovom poslu jer učim od takvih mladih ljudi kao što je učenik kojemu sam pomoćnik, da se može uspjeti i biti zadovoljan i sretan unatoč svim okolnostima u kojima se nalazimo", zaključio je Vlatko.

Marija Ciglar