Neno Dodoja: Inovativni sustav vježbanja za osobe s invaliditetom

"Vježbanje će pomoći svim osobama s invaliditetom, pogotovo onima u kolicima, pomaže i osobama s amputacijom te mladim sportašima s invaliditetom", poručuje splitski inženjer

 

Neno jDodoja diplomirani je inženjer elektrotehnike i osmislio je inovativni sustav tjelovježbe za osobe s invaliditetom. Kako i sam ima problema s kralježnicom razvio je široku lepezu proizvoda namijenjenih za održavanje lokomotornog sustava ljudskog tijela. Važno je istaknuti kako i sam koristi proizvode za vježbu, znatno je popravio vlastito stanje. Na sustavu za tjelovježbu intenzivno radi još od 2004. godine.

"Na području Splitsko-dalmatinske županije, a i šire, ne postoje prilagođeni prostori ni sprave za vježbanje za osobe s invaliditetom i osobe s invaliditetom uglavnom vrijeme provode pred televizorom, u kući. Kako bismo to promijenili, u prilagođeni prostor Udruge spinalno ozlijeđenih, SDUSO u Splitu, postavljene su inovativne, specijalizirane naprave za vježbanje, istezanje i masažu namijenjene svim osobama s invaliditetom, pogotovo onima kojima su invalidska kolica jedina mogućnost kretanja. Tako ćemo omogućiti poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja, dati im bolju pokretljivost, olakšati tegobe koje prate invaliditet, ali i dati im mogućnost druženja, razmjene iskustava i socijalizaciju osoba s invaliditetom", kaže Dodoja.

Udruga SDUSO koristi gradski prostor od 165 kvadrata u Splitu u ulici Lička 9 a koji je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a inovativni sustav vježbanja zainteresirani mogu besplatno koristiti.

Dodoja nam je predstavio i svoju najvažniju spravu, MobilDodoja i pojasnio kako funkcionira.

"MobilDodoja je polivalentna naprava kojom se istovremeno može koristiti osam osoba sa ili bez kolica. Naprava je metalne konstrukcije, u formi trostrane prizme čije se bočne stranice gibaju gore-dolje (16 cm hoda, brzina 12 gibanja u min, frekvencija 0,2 Hz). Na stranicama su montirani elastični zupčasti masažeri te elementi od inox polukugla koji prate formu tijela pri masaži. Svi elastični masažeri polukugle se mogu prilagođavati visinama korisnika pa tako i OSI. Njegova posebna vrijednost je u mogućnosti individualnog pristupa svakom pojedincu, promjenjivosti i prilagodljivosti. Korisnik se nasloni leđima ili bokom na elastične masažereili polukugle koje se gibaju gore-dolje i vrše masažu leđa, ramena, nadlaktica i nogu. Ova masaža djeluje na poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, te vrši neurostimulaciju živaca", pojašnjava Dodoja.

"Vježbanje će pomoći svim osobama s invaliditetom, pogotovo onima koji su u kolicima, pomaže i amputircima, mladim sportašima s invaliditetom, te ostalim zainteresiranim osobama s ili bez invaliditeta. Djelovanje projekta je široko i namijenjeno svima koji žele raditi na poboljšanju svoga zdravlja, pokretljivosti i psiho-fizičkih sposobnostima. Dođite, probajte i uvjerite se u funkcionalnost sustava za vježbanje", poziva Dodoja.

Anita Blažinović