Paula Tomić: Predstavljena zvučna i tiskana knjiga 'Put srca'

Autorica je knjigu posvetila roditeljima jer, kaže, 80 posto obitelji raspadne se kad se rodi dijete s teškoćama u razvoju

 

Knjigu 'Put srca' napisala je Paula Tomić, majka, odgojiteljica i novinarka iz Hercegovine koja traži odgovor na pitanje - što nam daju osobe s invaliditetom, općenito drukčiji, uvjetno rečeno, bolesniji ili slabiji? Odgovor bi mogao biti - daju nam mogućnost da naučimo voljeti i prihvaćati ljubav.

Knjiga 'Put srca' Paule Tomić iz Gruda jednako je nadahnuta vlastitim životom, kao i onim Jeana Vaniera koji je osnovao međunarodnu udrugu Arka, zajednicu za osobe s teškoćama u razvoju. Paulino traženje same sebe i odgovora na životna pitanja dovelo ju je do toga da pronađe djelo i misao Jeana Vaniera pa u knjizi donosi činjenice o njegovu životu, a sve kroz prizmu vlastitog iskustva i duhovnih težnji.

Autorica knjige majka je dviju djevojčica i dječaka kojemu je dijagnosticiran autistični poremećaj. Kaže da nas osobe s teškoćama u razvoju čine mekšim i spremnijim za prilagodbu i prihvaćanje.

Paula je knjigu napisala u želji da pomogne roditeljima jer, kaže, 80 posto obitelji raspadne se kad se rodi dijete s teškoćama u razvoju. Vrlo često očevi to ne mogu prihvatiti. No autorica knjige smatra da je to Božji put za sve u obitelji jer će se preko služenja i darivanja oplemeniti.

Roditelje upozorava i na potrebu rane intervencije ako primijete teškoće u govoru, slušanju ili ponašanju djeteta. Tvrdi da je prije deset godina, prema statistikama, bilo jedno autistično dijete na 10 000. Danas je, kaže ona, mnogo više djece s takvom dijagnozom.

Anita Blažinović