Američki psiholozi: Poslodavci pozor, zaposlenike ne motivira novac nego pizza

Zanimljivo je da je u grupi kojoj je bio obećan bonus nakon početnog elana produktivnost najbrže pala

 

Prema studiji koju je proveo ugledni američki psiholog, profesor Dan Ariley za potrebe svoje knjige "Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations", najveća motivacija za zaposlenike nije ni novac, ni pohvala od strane šefa, nego - pizza.

Ariley je eksperiment proveo na zaposlenicima izraelskog Intela. Podijelio ih je u tri grupe te svakoj grupi na početku radnog tjedna poslao poruku u kojoj stoji šta će dobiti za nagradu ukoliko povećaju svoju produktivnost.

Jednoj grupi je obećao novčanu nagradu od 30 dolara, drugoj pohvalu šefa, a trećoj pizzu. Četvrta grupa je bila kontrolna i njoj nije obećano ništa. Doslovce jedan dan je bio potreban da psiholog vidi šta to najviše motivira zaposlenike.

Ispostavilo se već u ponedjeljak da su radnici kojima je obećana pizza za 6,7 posto motiviraniji od kontrolne grupe. Na drugom mjestu je bila pohvala šefa koja je produktivnost dignula za 6,6 posto, a na trećem novac 4,9 posto

Zanimljivo je i da je u grupi kojoj je bio obećan bonus, nakon početnog elana, produktivnost najbrže pala. Iako je pizza cijeli tjedan vodila, u petak su se izjednačile produktivnosti grupe koja je čekala pizzu i grupe koja se nadala šefovoj pohvali.

Psiholog tvrdi kako bi pizza sigurno pobijedila da su ostvarili plan do kraja, odnosno svakom zaposleniku njegovu nagradu poslali na kućnu adresu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti