Trudnica sam s invaliditetom, redovito vježbam, no moja obitelj ipak brine hoće li sve proteći bez komplikacija

PITANJE: V. E. (31) Jako sam iznenađena što se trudnoća sve češće počinje tretirati kao bolest. O bolesti i invaliditetu znam dovoljno, jer s njima živim od rođenja.

 

To je povod ovog javljanja, trebam podršku kako bi obitelji i suprugu dala dodatne odgovore. Vježbam već godinama, koliko mi invaliditet dozvoljava i osjećam se zbog toga odlično.

Sada sam trudnica i doživljavaju me kao osobu kojoj su mahom oduzete sve sposobnosti za normalan život, kretanje i funkcioniranje. Mogu li nastaviti s vježbanjem ako trudnoća protječe uredno, bez komplikacija i neuobičajenih nuspojava? Molim vas odgovor koji će umiriti moju obitelj. Oni naime brinu hoće li se sve sretno završiti. Kada i zašto bih trebala prestati s vježbanjem?

ODGOVOR: Trudnoća je naporno, no lijepo vrijeme iščekivanja male pridošlice u obitelj. Žene oduvijek rađaju, to je potpuno prirodna pojava i stanje. Tjelovježba u trudnoći može uveliko koristiti budućoj mami, ali i bebi. Ako je trudnica dobrog zdravlja i ako vježba umjereno, vježbanje će pomoći da lakše podnese trudnoću i porod, te se brže vrati u formu nakon trudnoće.Ukoliko ste se nastavili rekreirati, ili ste tek započeli s fizički aktivnijim životom za vrijeme trudnoće svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom o vlastitom zdravstveno stanju, te o granicama koje ćete morati poštovati. Najučestalije upozorenje jest da broj otkucaja srca u minuti ne smije prelaziti 140. To može predstavljati stanovitu zapreku kad govorimo o kardio dijelu treninga, no kada je riječ o treningu s utezima, ili treningu u kojem izvodimo vježbe koristeći vlastitu tjelesnu težinu, poteškoća ne bi trebalo biti.

Žene koje imaju bilo koji od sljedećih simptoma i stanja, morat će se suzdržati od tjelovježbe tijekom trudnoće: Medicinska stanja uslijed kojih nisu smjele vježbati ni prije trudnoće. Rizik od prijevremenog poroda ili ako su već imale jedan ili više prijevremenih poroda. Niska posteljica. Visok krvni tlak. Višestruka trudnoća. Problemi s kukovima. Teška krvarenja

Prestanite s vježbanjem, te se obratite liječniku ako se pojave sljedeći znakovi upozorenja: Kontrakcije maternice. Vaginalno krvarenje ili iscjedak. Slabost ili vrtoglavica. Teške glavobolje ili zamagljen vid. Povraćanje. Bol u bilo kojem dijelu tijela. Kratak dah i teško disanje. Veoma ubrzani otkucaji srca. Mogućnost pobačaja.

Prednosti tjelovježbe za vrijeme trudnoće su: više energije, bolji san, smanjenje nelagode, priprema za porod, smanjenje stresa, više samopouzdanja, brži oporavak nakon poroda, jačanje mišića i funkcije kralježnice, poboljšanje krvotoka, cirkulacije te rada organa, poboljšanje raspoloženja.

In Portal