HUSTI: Održan V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom

Program 'Zajedno u zajednici' usmjeren je razvoju priroritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalne uključenosti korisnika

 

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, od 6. do 7. travnja u Omladinskom hostelu Zadar, održan je V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom.

Riječ je o projektu unutar trogodišnjeg programa Zajedno u zajednici financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program Zajedno u zajednici je usmjeren razvoju priroritetnih izvaninstitucionalnih usluga socijalne skrbi s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalne uključenosti korisnika. Spomenuti program uz Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom još sadrži aktivnosti Informativnih radionica za roditelje osoba s invailditetom i Ljetni kamp.

Simpozij su uvodnim govorima otvorili Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru te Jozefina Kranjčec, predsjednica HSUTI-a.

Tijekom simpozija izložene su zanimljive teme stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Prof. dr. sc. Slavica Golubović (iz Srbije) izlagala je temu 'Novi život i genetika, prof. dr. sc. Medin Vantić-Tanjić (iz Bosne i Hercegovine) izložila je i u literaturi nedovoljno istraženu temu 'Samopoimanje braće i sestara djece s teškoćama u razvoju' i temu 'Inkluzija ciljane skupine u Bosni i Hercegovini', Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru predstavila je promjene posljednje novele Zakona o socijalnoj skrbi, prof. def. Mirjana Jakovčev govorila je o 'Osnovnim standardima za istraživanja i analize javnih politika', a stručni dio Simpozija zaključio je Luka Keller predstavljanjem aktualne teme o primjeni 'Uredbe o zaštiti osobnih podataka GDPR' – koja na snagu stupa 25. svibnja 2018. godine.

Sve su teme slijedila zanimljiva pitanja i još zanimljivije rasprave izlagača i sudionika simpozija.

"Zahvaljujemo se donatoru Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te posebnoj izaslanici Predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića zastupnici u Hrvatskom saboru Ljubici Lukačić. Ujedno se zahvaljujemo svim sudionicima Simpozija, prof.dr.sc. Slavici Golubović, prof.dr.sc. Medini Vantić-Tanjić, prof.def. Mirjani Jakovčev, zamjeniku Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dariju Jurišiću te predstavnici SOIH-a Marici Mirić", poručili su iz iz Saveza.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti