Zagreb: Kampanja "Nisi sama-ideš s nama!" za besplatan prijevoz žena oboljelih od karcinoma

"Svaka četvrta žena u Zagrebu nema osiguran prijevoz na kemoterapiju i povratak s nje. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj te umire svaki četvrti stanovnik", ističu organizatori kampanje

 

Udruga Nismo same i Zaklada Solidarna pokrenule su kampanju "Nisi sama-ideš s nama!" kojom prikupljaju sredstva za prijevoz žena na kemoterapiju i s nje.

Cilj je razviti novu socijalnu uslugu na području Zagreba i potaknuti druge gradove da pokrenu sličnu inicijativu.  Kampanjom se želi prikupiti 18 tisuća dolara pomoću kojih će se osigurati dvije tisuće vožnji (tisuću povratnih) za žene oboljele od raka.

Inicijatori kampanje naglašavaju: "Svaka četvrta žena u Zagrebu nema osiguran prijevoz na kemoterapiju i povratak s nje. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj te umire svaki četvrti stanovnik. U 2014. godini zbog raka život je izgubila 13 939 osoba, 7 911 muškaraca i 6 028 žena. Unatoč tome, Hrvatska nema nacionalnu strategiju borbe protiv raka, a zdravstveni i društveni sustav marginalizira pacijenta. Iako se svi oboljeli od malignih bolesti suočavaju s jednakim ili sličnim poteškoćama i u suvremeno doba većina žena obnaša nekoliko uloga: ulogu kćeri, ulogu prijateljice, ulogu supruge, ulogu majke te radnu ulogu. Mnogostruko su opterećene čak i tijekom bolesti što često ometa uspješno liječenje. Kako bi se mogla pružiti odgovarajuća podrška oboljelim ženama, zanimalo nas je što je sve potrebno oboljelim ženama. Proveli smo istraživanje potreba žena oboljelih od malignih bolesti u suradnji s 3 kliničke bolnice- KBC Zagreb, Sveti Duh i Institutom za tumore te drugim zainteresiranim ženama preko udruge Nismo same dali su nam bolji uvid u to čiji život nastojimo olakšati i kako to učiniti.To su žene od 21 do 70 godina, 70.70 posto žena je udano i 82.80 posto njih ima djecu. 67.6 posto žena boluje od karcinoma dojke i 75.80 posto žena primalo je kemoterapiju. Ono što im treba jest prijevoz na terapiju ili s terapije (45.28 posto). Svaka četvrta žena koja prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. Potrebna je i pomoć u kućanskim poslovima (64,97 posto), adekvatna i pravovremena informiranost o bolesti i mogućnostima tijekom liječenja (33.76 posto) te dostupnost psihološke pomoći  (>5.7 posto).

Istraživanje je pokazalo kako je projekt 'Nisi sama – ideš s nama!' prijeko potreban za pružanje podrške oboljelim ženama. Kotače podrške možete pokrenuti donacijom, a zauzvrat dobijete majice, šalice, bedževe, potpisane knjige, posebne knjige, a kroz kampanju očekujte nova iznenađenja. Uplate idu na poseban račun Zaklade Solidarna i svaka kuna pokreće kotač promjene. Ako ne možeš uplatiti preko indiegogo platforme, isto možeš i direktnom uplatom na poseban namjenski račun pri HPB-u: HR3323900011500130855", pozivaju organizatori kampanje.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti