HPO: Sedam zemalja potvrđuje interes za organiziranje Zimskih paraolimpijskih igara 2026.

Grad domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2026. bit će izabran od strane Međunarodnog olimpijskog odbora u rujnu 2019. godine

 

Nakon svjetskog uspjeha Igara u PyeongChangu, sedam Nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) s tri kontinenta izrazilo je interes za organiziranje Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2026. godine, a drugi već razmatraju 2030. godinu i dalje. Ovo je prva skupina koja će u potpunosti iskoristiti sve prednosti reforme Olimpijske agende 2020.

Zainteresirane zemlje su - Austrija (grad Graz), Kanada (Calgary), Italija (Cortina d'Ampezzo / Milano / Torino), Japan (Sapporo), Švedska (Stockholm), Švicarska (Sion) i Turska (Erzurum).

Ovi zainteresirani gradovi i NOO-ovi nastavit će se s novom dijaloškom fazom u kojoj će MOO pružati veću podršku, tehničke savjete, komunikacijsku pomoć i materijale koji će im pomoći da se stvori najbolja moguća kandidatura.

Novi pristup omogućuje gradovima stvaranje najisplativijih i najoriginalnijih Olimpijskih i paraolimpijskih igara. Tijekom stadija dijaloga, Međunarodni olimpijski odbor surađivati će s gradovima i NOO-ima kako bi suzili izbor.

Nova norma također će priuštiti veću fleksibilnost u osmišljavanju Igara koje zadovoljavaju dugoročne razvojne ciljeve grada, regije i zemlje. Sedmogodišnji put pripremanja znatno je pojednostavljen, a domaćini će dobiti više podrške od MOO-a i šireg olimpijskog pokreta.

Naslijeđe koje će ostaviti Igre prioritet je od samog početka planiranja do konačne isporuke i daleko nakon nje. Provedba reformi MOO-a osigurat će da su ti elementi uključeni i nadzirani od najranijih faza planiranja i organizacije Igara.

Los Angeles bit će grad domaćin za Ljetne olimpijske igre 2028. godine, a gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti, ističe koliko je poboljšan proces od kada je stupila na snagu Olimpijska Agenda 2020.

"Ne iznenađuje me da je toliko nevjerojatnih gradova pokazalo interes za organiziranje Olimpijskih Igara 2026. i 2030. godine. Reforme koje je predvidjela Olimpijska agenda 2020 stvorile su čist i jasan proces kandidiranja za Los Angeles, a mnogi gradovi iz cijelog svijeta imati će koristi od tih reformi dok se natječu u narednim mjesecima", izjavio je Eric Garcetti.

Grad domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2026. godine bit će izabran od strane Međunarodnog olimpijskog odbora u rujnu 2019. godine.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti