Zagreb: Međunarodni sajam Mineral Expo za ljubitelje mineralogije i one koji će to postati

Posjetitelji koje zanima liječenje kristalima imat će priliku razgovarati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta

 

U zagrebačkom Domu sportova ovog vikenda, 18., 19. i 20. svibnja, od 10 do 20 sati, održat će se 20. po redu Međunarodni sajam Mineral Expo.

"Godinama prezentiramo zadovoljnim posjetiteljima Sajma mineralogiju i paleontologiju na jednostavan i prihvatljiv način, uz sudjelovanje velikog broja izlagača iz zemlje i inozemstva. Atrakcija ovogodišnjeg sajma je nastup robota dinosaurusa T-rexa", navode organizatori sajma.

Sajam ima prodajni i edukativni aspekt: "Po posebno povoljnim cijenama izlagači nude neobrađene minerale iz cijelog svijeta, originalne fosile, nakit te ukrasne i upotrebne predmete izrađene od poludragog kamenja. Najveća je ponuda unikatnog nakita izrađenog od gotovo svih poznatih vrsta poludragog kamena anorganskog i organskog porijekla, što privlači velik broj zainteresiranih posjetitelja. U ponudi je i drago kamenje: brušeni rubini, safiri, smaragdi, dijamanti te opali iz Australije i Etiopije. Za ljubitelje i sakupljače neobrađenih minerala nađe se mnogo vrijednih različitih minerala iz cijelog svijeta: neobrađeni minerali iz rudnika Trepča na Kosovu, kreševski citrin i hijalofan kvarc iz rudnika Kreševo u Bosni i Hercegovini, zeoliti iz Indije, ametisti, ahati i kvarc iz Brazila, lapis lazuli iz Afganistana, velika kolekcija opala, safiri i rubini iz Australije, astrofilit, šungit i serafinit iz Rusije, larimar iz Dominikanske Republike itd. Originalni fosili izumrlih životinja: trilobiti starosti 450 milijuna godina, amoniti stari 85 milijuna godina, zubi dinosaurusa, glava krokodila, dijelovi mamutovih kljova, zubi izumrle vrste morskog psa i fosili drveta također su u ponudi Sajma."

Udruge Lepoglavski ahat i Kreševski citrin predstavljaju svoj rad i mineralna blaga ovih prostora.

"Tradicionalne su i zanimljive izložbe koje se postavljaju svake godine u suradnji s geološkim i speleološkim društvima ili renomiranim znanstvenicima. Na našem Sajmu posjetitelji mogu koristiti uslugu verificiranog gemologa te izvršiti analizu i procjenu vrijednosti svog nakita", objavljeno je na stranici mineralexpo.hr.

Izdavačke kuće nude i velik izbor zanimljive stručne i popularne literature.

Posjetitelji koje zanima liječenje kristalima imat će priliku razgovarati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta.

Klaudija Klanjčić