Društvo distrofičara Istre: U Puli obilježavamo Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije

Mišićna distrofija je jedna od brojnih vrsta neuromuskularnih bolesti kod kojih dolazi do oštećenja ili propadanja živčanih ili mišićnih stanica ili poremećaja prijenosa podražaja sa živca na mišić

 

Društvo distrofičara Istre poziva na obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od mišićne distrofije – neuromuskularnih bolesti u ponedjeljak 21. svibnja 2018. godine u centru Pule na lokaciji Portarata – u vremenu od 10 do 12 sati, gdje će se pučanstvu Grada Pule i ostalim zainteresiranima podijeliti 1000 letaka vezanih uz obilježavanje 21. svibnja.

Josip Brkljača, predsjednik Društva Distrofičara Istre kaže: "U sklopu obilježavanja na Tržnici Pula u istom vremenu biti će upriličena i izložba specijalnih vozila našeg Društva, ali i ortopedskih i ostalih pomagala koje koriste članovi našeg Društva. Smisao akcije je osvješćivanje i senzibiliziranje šire društvene zajednice u smislu edukacije na podizanju svijesti o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom, osoba oboljelih od mišićne distrofije – neuromuskularnih bolesti."

Društvo distrofičara Istre, od samog osnutka, 11. listopada 1974., okuplja i brine o osobama oboljelim od neuromuskularnih bolesti. Svojim radom i postignućima Društvo je u samom vrhu po organiziranosti u osnovnim djelatnostima sličnih udruga, kako na području Istarske Županije, tako i na području cijele Republike Hrvatske.

Mišićna distrofija je jedna od brojnih vrsta neuromuskularnih bolesti kod kojih dolazi do oštećenja ili propadanja živčanih ili mišićnih stanica ili poremećaja prijenosa podražaja sa živca na mišić. Kod nekih oblika ove bolesti zahvaćeno je i srce i drugi nevoljni mišići. Javljanje simptoma distrofije ovisi o obliku bolesti. Kod nekih vrsta u djetinstvu, a kod nekih u odrasloj ili starijoj životnoj dobi. Općenito gledajući, progresija je sporija i posljedice bolesti su manje što se javi u kasnijoj životnoj dobi. Roditelji se trebaju javiti pedijatru ako primijete da je dijete  mlohavo, ima abnormalnu slabost u mišićima, teškoće s disanjem, teškoće s hodanjem, gegajući hod, abnormalno povećanje mišiće potkoljenice.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti