Zagrebačka Skupština: Donesen Plan gospodarenja otpadom, oporba protiv

"Brine me ako ne znate kako namaknuti ovih 550 milijuna kuna (za vozila i za spremnike) koji trebaju za odvojeni sustav prikupljanja. Niste svjesni koliko nas izazova čeka", rekao je Tomislav Tomašević iz lijevog bloka

 

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je u četvrtak Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. godine s 27 glasova za i 21 oporbenim glasom protiv, bez suzdržanih.

Većinom glasova usvojen je i zaključak tri kluba - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stanke Bandić Milan 365 - kojim se zadužuje gradonačelnik na pokretanje postupka izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba.

Razlozi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba određeni Odlukom o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba su brisanje lokacije Obreščica kao lokacije za postrojenje za obradu biootpada i lokacije Kostanjek kao lokacije za reciklažno dvorište za građevni otpad, te da se sukladno posebnim propisima istraže nove alternativne lokacije namijenjene gospodarenju otpadom od županijskog i lokalnog značaja.

U raspravi je oporba kritizirala prijedlog Plana kao promašeni koncept. 

Švaljek: Ovaj Plan možemo usporediti s neuspjelim jelom

"Ovaj Plan gospodarenja otpadom možemo usporediti s neuspjelim jelom. Kada smo o njemu razgovarali prošli put ono nije bilo kuhano i začinjeno i u njemu je bila muha. Gradonačelnik je u međuvremenu uklonio muhu, ali je ovo jelo ostalo i dalje nejestivo", kazala je u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno - liberalne stranke Sandra Švaljek.

Naglasila je da ništa od onoga što je njen Klub predložio nije usvojeno u Planu, ocijenivši da Plan i dalje nije dobar.

Problem s Planom nisu bile ove dvije lokacije (Obreščica i Kostanjek), on je puno širi i dublji. Taj dokument nije formalnost, nije puko zadovoljavanje uvjeta niti mrtvo slovo na papiru pa onda neće nastati veća šteta. Ovakvi planovi i ovakav plan je slika stanja svijesti spoznaje u Zagrebu, on je slika odabira načela i odraz namjere ove gradske uprave u pogledu onoga što se želi realizirati", kazala je Švaljek.

Mrak Taritaš: U želji da se dobije dovoljan broj ruku, izbacivalo se što je kome smetalo

"U želji da se Plan usvoji i dobije dovoljan broj ruku, pitano je što vam tu smeta, pa 'ajde da to izbacimo ako vam smeta, pa da izglasamo. To govori o ozbiljnosti plana", kazala je u ime Kluba gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš.

On je, dodala je, zapravo u kontekstu lutrije "i da biste dobili na lutriji, morate kupiti srećku". "Da bi se moglo aplicirati kod Ministarstva, morate imati Plan jer bez toga nema aplikacije, pa bez obzira kakav je. Niti na jedno pitanje zapravo nemamo odgovora", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Brumnić: Ovakav koncept plana promašen

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Zvane Brumnić ocijenio je da je ovakav koncept Plana promašen.  

"Ovaj i ovakav plan se ni u čemu ne razlikuje od onoga kojeg smo dobili prošli put. Ove sve stvari koje se prebacuju u nekakvo buduće rješavanje će biti problemi koji će ponovno doći na Gradsku skupštinu i tada ćete vi koji danas prihvatite Plan ponovno morati glasati jer će vam reći: To ste već jedanput izglasali, sada morate nastaviti glasati"", kazao je Brumnić.

Tomašević: Niste svjesni koliko nas izazova čeka

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ocijenio je da dva i pol milijuna kuna koliko je u Planu predviđeno za kampanje, edukacije i informiranje nije dovoljno, kao niti to da osam milijuna kuna može puno toga napraviti u sustavu da imamo decentralizirani sustav centara za ponovnu upotrebu u Zagrebu.

Najvećim izazovom smatra odvojeno prikupljenje otpada. "Brine me ako ne znate kako namaknuti ovih 550 milijuna kuna (za vozila i za spremnike) koji trebaju za odvojeni sustav prikupljanja. Niste svjesni koliko nas izazova čeka, Plan je samo početak da se krene u implementaciju", poručio je Tomašević.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova usvojili izmjene i dopune Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine.

Hina

 

Povezane vijesti