Pravobraniteljica za OSI: U Osijeku se otvara jedan od tri područna ureda za osobe s invaliditetom

Naglašeno je kako u Osijeku postoji odlična suradnja između Grada i organizacija koje zastupaju interese osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Ministarstvo državne imovine dodijelilo je Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na korištenje poslovni prostor u državnom vlasništvu koji se nalazi u Osijeku, Ulica Hrvatske Republike 5, gdje će biti otvoren prvi Područni ured koji će svojim radom pokrivati cjelokupno područje Slavonije i Baranje.

Trenutno su u fazi radovi na uređenju prostora i osiguravanju njegove potpune pristupačnosti. Stoga je 24. svibnja održan sastanak s predstavnicima Grada Osijeka, pročelnikom Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romanom Kristićem, pomoćnicom pročelnika Gordanom Stojanović, voditeljicom Odsjeka za zdravstvo i osobe s invaliditetom Ivanom Tomas i predstavnicom Odsjeka za gospodarenje nekretninama. Sastanak je bio i prilika za razmjenu informacija o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju s ovog područja. Domaćini su izvijestili o mjerama kojima Grad Osijek kontinuirano prati i osigurava prava osoba s invaliditetom u područjima zdravstva, obrazovanja, prijevoza i socijalnoj zaštiti.

Tijekom sastanka naglašeno je kako u Osijeku postoji odlična suradnja između Grada i organizacija koje zastupaju interese osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Također, prepoznati su zajednički ciljevi koji će se moći lakše ostvarivati zajedničkim aktivnostima Grada Osijeka i budućeg Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Istog dana je održan i sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivanom Stanić. Teme sastanka bile su uređenje prostora za rad i skorašnje otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku, buduća suradnja na aktivnostima u korist osoba s invaliditetom koje žive u Slavoniji i Baranji, kao i razmjena informacija o svim aktualnim izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u ostvarivanju svojih prava.
Tijekom sastanka istaknuto je kako je upravo na inicijativu ove županije i organizacija osoba s invaliditetom iz Slavonije pred samom realizacijom otvaranje prvog područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku, kao jednog od tri područna ureda planirana strateškim planom, a koji će svojim radom pokrivati cjelokupno područje Hrvatske i tako osigurati svim osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju dostupnost informacija o pravima i načinima ostvarivanja prava.

Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti