Prijatelji životinja: Kampanji Ili žmiriš ili si za kastraciju pridružilo se čak 15 poznatih lica

Sada je već više od 40 gradova i općina u Hrvatskoj propisalo, ili je u postupku propisivanja, obavezne sterilizacije jer su uvidjeli da to, uz registrirane izuzetke, rješava uzrok problema napuštanja životinja

 

"Jako je pohvalno da se sve više poznatih osoba odlučuje javno govoriti i djelovati za životinje, te vlastitim primjerom nadahnjuje građane na plemenitost udomljavanja napuštenih životinja umjesto kupnje, sudjeluje u edukativnim kampanjama i potiče propisivanje trajne sterilizacije", ističu iz udruge Prijatelji životinja. Neke od njih su i pjevačica Neda Parmać Klačar, operna pjevačica i aktivistica Dunja Vejzović, novinarka i pjevačica flamenca Nina Ćorić i glumica Katarina Strahinić, koje su u novom videu progovorile o nužnosti da ne žmirimo na patnju brojnih napuštenih štenaca i mačića. U toplom videu predstavile su i one zbog kojih su postale zaštitna lica ove kampanje – psa Poka i Bonga, te macu Roziku.

Neda Parmać Klačar, bivša članica benda Feminnem, predstavila je svojeg kastriranog psa Poka kojega je udomila prije osam godina i, zajedno s kćerkicom Adrijanom, poručila je da nemaju sve životinje sreću kao Poko.

"Neke udruge Mreže imaju čak preko 200 životinja svakodnevno na skrbi. Da bi se ta brojka smanjila i da bi se pomoglo životinjama i ljudima koji se brinu za njih, podržite obavezno kastriranje u svojim gradovima i općinama", poručila je. Njezinu pozivu da se propiše obavezna sterilizacija pasa i mačaka pridružila se i operna diva Dunja Vejzović koja svoj veliki međunarodni ugled koristi i kako bi pomogla životinjama.

"Kastrirajte svoje životinje jer dovoljno je već i ovako onih neželjenih mačića i štenadi koji svaki put završe ili na cesti ili, kao Rozi, u plastičnoj vrećici punoj vode", sa svojom macom Rozikom apelira Nina Ćorić, koja kao novinarka jako dobro poznaje problematiku napuštenih životinja.

"U Zagrebu, a i u cijeloj Hrvatskoj, ima jako puno neudomljenih životinja. Stoga podržite akciju Ili žmiriš ili si za kastraciju koja podržava sterilizaciju i udomljavanje umjesto kupnje pasa. Naš Bongo je isto tako udomljen", nadopunila ih je mlada glumica Katarina Strahinić.

Sada je već više od 40 gradova i općina u Hrvatskoj propisalo, ili je u postupku propisivanja, obavezne sterilizacije jer su uvidjeli da to, uz registrirane izuzetke, rješava uzrok problema napuštanja životinja, te da im ovaj zakonski alat može donijeti i značajne financijske uštede.

Kako se neki gradovi i općine još uvijek nisu izjasnili, zaštitna lica ove kampanje pozivaju građane da i sami pišu svojim gradovima i općinama, te ih zamole da djeluju za zajednički interes i boljitak te dobrobit životinja, a ujedno smanje troškove koje izdvajaju zbog neodgovornih građana i time uistinu pokažu da je Hrvatskoj stalo do zaštite životinja.

Udruge Mreže za zaštitu životinja pozivaju sve da šire poruku kampanje "Ili žmiriš ili si za kastraciju", te posjete njihove stranice na Facebooku na kojima se može pogledati i komičan video Vlatka Štampara s macom Micikom, kao i skupni video u kojemu su o kampanji progovorile Zdenka Kovačićek, Ivana Mišerić, Ana Gruica i Tamara Loos.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti