Floraart: Izložbu razgledalo oko 280.000 posjetitelja, oko 15 do 20 posto manje nego lani

Na ovogodišnjem Floraartu se od 28. svibnja do 3. lipnja na 300.000 četvornih metara predstavilo 220 izlagača s raznolikim sadržajem. Ulaz na izložbu bio je besplatan

 

U nedjelju navečer zatvorena je 53. Međunarodna vrtna izložba Floraart koju je u sedam dana održavanja na zagrebačkom jezeru Bundeku razgledalo oko 280.000 posjetitelja, što je oko 15 do 20 posto manje posjetitelja nego lani.

Igor Toljan, voditelj Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga, organizatora Floraarta – rekao je da je izložbu ove godine razgledalo oko 15 do 20 posto manje posjetitelja nego lani, zbog toga što je u vrijeme njenog održavanja bio blagdan Tijelova, pa su brojni Zagrepčani bili izvan grada. Ali bez obzira na manji broj posjetitelja, Toljan je zadovoljan ovogodišnjim Floraartom, a kaže da su zadovoljni i izlagači te posjetitelji koji su puno cvijeća ponijeli kućama. 

U povodu zatvaranja Floraarta koncert je održala violončelistica Ana Rucner sa svojim bandom i puhačima DVD Moravče. Na koncertu je, kaže Toljan, bilo oko tisuću ljudi, a sve ih je pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na ovogodišnjem Floraartu se od 28. svibnja do 3. lipnja na 300.000 četvornih metara predstavilo 220 izlagača s raznolikim sadržajem. Ulaz na izložbu bio je besplatan.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti mnoga idejna rješenja uređenja vrtova i zelenih površina, nove tehnike aranžiranja cvijeća, novitete u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji, prezentacije raznih proizvođača biljnih materijala. Bio je organiziran i bogat kulturno-umjetnički program, predavanja i radionice, te prigodna prodaja cvijeća i sadnica na više od 70 prodajnih mjesta kao i bogata ugostiteljska ponuda.

Za djecu je bila organizirana igraonica "Floragrad" koju je pratio bogat program - čitanje priča, razne predstave i likovne radionice s temom cvijeća. Bila je održana i revija neudomljenih pasa iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovca.

Za vrijeme trajanja izložbe bio je organiziran i besplatni električni vlakić koji je vozio od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, na kojem su posjetitelji mogli ostaviti svoje automobile. Od Mažuranićevog trga do Bundeka vozila je besplatna autobusna linija.

Na Floraartu je bilo održano i tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista" i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, te izbor najljepših kućnih vrtova u tri kategorije (mali, srednji i veliki vrt) Zagreba i Zagrebačke županije.

Suzana Lonjak je osvajanjem najvećeg broja bodova postala pobjednica Hrvatskog kupa florista za 2018. godinu. Ona je osvojila i prva mjesta u kategorijama "slobodni stil stručka" i "aranžiranje stola". Prvo mjesto u kategoriji "vjenčani stručak" pripalo je Ivani Stilinović, a Ivani Rob u kategoriji "osobna prezentacija".

Pobjednik međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola bila je poljoprivredna škola iz Karlovca.

Nagradu za najljepše kućne vrtove dobili su Nikolina Hrvoj iz Jastrebarskog, te Gina Komljenović, Blanka i Josip Horbec, Krunoslav Hošnjak i Vikica Moguš iz Zagreba.

Svima njima kao i najboljim izlagačima Floraarta bile su uručene nagrade u palači Dverce. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na otvorenju Floraarta istaknuo da je to najljepša vrtna izložba cvijeća na otvorenome u Europi.

"Pedeset treći put - to je već tradicija i svake godine napravimo nešto bolje. Pa, evo, i ove godine je bolje nego prošle godine, a iduće će biti bolje nego ove. Uvijek dižemo letvicu koliko je moguće", poručio je Bandić. 

Hina

 

Povezane vijesti