Državni arhiv u Zagrebu: Obilježena trogodišnjica uspostavljanja Sustava palijativne skrbi

"Briga o ovoj skupini najvulnerabilnijih pacijenata nadogradit će se nadstandardom kroz usku i strukturiranu suradnju Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom", rekao je Marinko Artuković

 

Specijalna bolnica za plućne bolesti i Institut za palijativnu medicinu u Državnom arhivu trogodišnjicu uspostavljanja organiziranog Sustava palijativne skrbi u Gradu Zagrebu i svečanost osnivanja Instituta za palijativnu medicinu Zagreb.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti Marinko Artuković, koji je ujedno bio i moderator na svečanosti, istaknuo je bezuvjetnu posvećenost pacijentima, kako od strane službenog osoblja, tako i od obitelji.

Na početku ceremonije potpisan je Sporazum o suradnji između Specijalne bolnice za plućne bolesti i Doma za starije osobe 'Park', kojeg su potpisali ravnatelj Artuković, ravnateljica Doma za starije osobe 'Park' Zagreb Irena Vadlja, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

 

"Zadnje tri godine smo posvećeni našim pacijentima i edukaciji zaposlenika. Važno je istaknuti suradnju zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu. Briga o ovoj skupini najvulnerabilnijih pacijenata nadogradit će se nadstandardom kroz usku i strukturiranu suradnju Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom", rekao je ravnatelj Artuković.

Ujedno je istaknuo da 'istodobni razvoj programa cjeloživotnog učenja s hrvatskim sveučilištima garantira poštivanje preporuke Europske komisije o integracijskim krugovima palijativne skrbi, uz potrebu definiranja strukturiranog kurikuluma, edukacije iz palijativne medicine na više razina ovisno o potrebama pojedinih dionika iz područja palijativne skrbi'.

Tijekom svečanosti prikazani su rezultati kontinuiranog ulaganja Grada Zagreba u palijativnu skrb, koji predstavljaju najbolji temelj za daljnji razvoj, kao i ciljeve i kompetencije programa cjeloživotnog učenja Instituta za palijativnu medicinu.

Osim potpisnika sporazuma, prisutnima su se obratili Jelena Ostojić o postulatima izvrsnosti u palijativnoj medicini, Ana Stavljenić Rukavina na temu 'Naši pacijenti govore' – koja je posebno istaknula da razvoj palijativne skrbi seže daleko u prošlost na području Zagreba i Hrvatske, zatim Zorica Topić Omaljev u ime Kluba žena Instituta za palijativnu medicinu i Ingrid Marton u ime Zagreb Lions kluba - Grič.

Osim potpisanog sporazuma, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti dodijeljena je medalja za postignute uzorne uspjehe u radu od strane gradonačelnika Milana Bandića.

Svečanost je završena glazbenim programom i prigodnim domjenkom.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti