Novi život za osobe s mentalnim teškoćama u Krapinsko-zagorskoj županiji

Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapinsko-zagorske županije konačno će dobiti svoj prostor. Sve je krenulo na inicijativu roditelja Mije Cvilka koji i sam ima dijete s teškoćama u razvoju

Došlo je do dogovora s Općinom Đurmanec koja je Društvu ugovorno na vrijeme od 20 godina ustupila na korištenje zgradu stare školske kuhinje. Zgrada se nalazi skoro u samom centru, no godinama je bila zapuštena. Društvu ju je preuzelo u derutnom stanju, ali u roku od samo 25 radnih dana zgrada je pod krovom, i to zahvaljujući donaciji firme iz Mađarske koja se bavi proizvodnjom crijepa, a i za to se pobrinuo Mijo Cvilko. Troškovnik za sanaciju zgrade je oko 600 tisuća kuna, samo mali dio pomoći Društvo je dobilo u novcu, a veliku većinu u potrebnom materijalu. Općina je osigurala priključak struje, vode i plina, a uz daljnju potrebnu pomoć brojnih dobrih ljudi, roditelji kao i predstavnici Društva se nadaju da će do kraja ove godine prostor biti osposobljen i uređen za početak rada. Na radovima je angažirano pet djelatnika iz Programa javnih radova. Svim odrađenim za sada je zadovoljna i Jasna Vukoja, voditeljica Društva.

- U zgradi bi se uredio bivši prostor blagovaonice za radionice, a već su napravljeni prezidi za kuhinju i sanitarni čvor - rekla je voditeljica Vukoja. Ona, kao i Štefica Ranički, predsjednica Društva, zahvaljuju svima koji su do sada pomogli, a među njima je i đurmanečki župnik fra. Vlado Mustač, te brojni drugi. Za zgradu od 92 metara četvorna sada se traže donatori za knauf i fasadu.

- Velik broj djece s teškoćama u razvoju do sada se druži u prostorima Društva u Krapini, koji zbog skučenosti ne zadovoljava njihove potrebe. Društvo ima i Klubove koji djeluju u Radoboju, Zaboku i Krapini.

- Imamo i opremu za logopeda. Nadamo se da će komisija odobriti prostor za rad te da će nakon brojnih godina osobe s mentalnim teškoćama u Zagorju dobiti bolju priliku za jedan kvalitetniji život - zaključila je predsjednica Ranički.

VLM

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL