Iskustvo zlata vrijedi: Još šestero studenata s invaliditetom i onih slabijeg imovinskog statusa dobilo priliku na tržištu rada

Melani Boris iz Međimurja, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, dobila je mogućnost prakse u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO

 

U zagrebačkom Hotelu Westin, 6. srpnja, u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, predstavljen je projekt ‘Iskustvo zlata vrijedi’ kroz koji se studentima s invaliditetom i studentima slabijeg imovinskog statusa omogućuje obavljanje radne prakse u uglednim hrvatskim tvrtkama.

Kako život ne pruža jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada, kroz projekt 'Iskustvo zlata vrijedi', već šestu godinu zaredom, proširuje se  svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i trenutačne gospodarske situacije ne mogu doći lako.

Istaknuto je da organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti navedene skupine studenata iz godine u godinu razvijaju ovaj projekt u suradnji s našim renomiranim kompanijama - vrijednim partnerima dosadašnjih izdanja projekta koje prepoznaju njegovu važnost.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 80 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa. Velika većina dobila je na kraju i stalni posao u tvrtkama - partnerima projekta.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da sama činjenica da 'Iskustvo zlata vrijedi' traje već šestu godinu zaredomu biti najbolje govori koliko projekt zapravo vrijedi i koliko je važan.

“Neki studenti su zahvaljujući našem projektu dobili posao i to nam je svima ključno. Styria, Poslovni dnevnik i Večernji list imaju niz projekata koji su ostavili svoj pečat, no ovaj je meni osobno najdraži. Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjelovalo u projektu, 70 studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može”, rekao je Nišević.

 

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, rekla je: “Ovo je samo kruna svih aktivnosti koje su se provodile proteklih mjeseci i projekta koji mijenja svijest. Dobre ideje poput ove treba nastaviti i imati kontinuitet u tome, a studentima koji su dio ovog projekta želimo puno sreće. U tijeku je natječaj i ubrzo se očekuju prva ugovaranja za osobne asistente osobama s invaliditetom na pet godina. Uz to, osigurali smo i da djeca s teškoćama u razvoju imaju pomoćnike u nastavi koji su im na raspolaganju da prebrode svakodnevne teškoće i s učenjem kao i s barijerama i nepristupačnošću, na čemu i dalje moramo raditi. Imamo i niz projekata za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a i mjere aktivne politike zapošljavanja smo prilagodili osobama s invaliditetom kako bismo im dali dodatni poticaj.“

“Ovakvi projekti su izuzetno korisni i bitni za zajednicu jer su put i prema poslodavcima i ujedno raskrčuju put osobama s invaliditetom pri njihovom uključivanju na tržište rada. Upravo su OSI najbolji ambasadori, nema tih poticaja i mjera koje mogu poslodavce uvjeriti kako mogu OSI i ovo je odličan način za uključiti ih na tržište rada. Mlade OSI kroz ovaj projekt stječu iskustvo, podižu se njihove kompetencije i povećava se njihova konkurentnost u skladu s potrebama tržišta rada. Naš zajednički cilj je ravnopravno uključivanje OSI-ja na tržište rada i zahvaljujemo Poslovnom dnevniku koji je pokrenuo ovu akciju i održava je na dobrobit ne samo OSI-ja nego i svih nas”, rekla je Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja je ujedno i napomenula da je Zavod sudjelovao u projektu od 2015. godine pa su se rado odazvali i ove godine, kao što planiraju isto učiniti i narednih godina.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika uručio je zahvalnice Udruzi Zamisli, Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dodijelila je Posebno priznanje Poslovnom dnevniku za mijenjanje svijesti o osobama s invaliditetom.

“Poslovni dnevnik to zaslužuje jer ukazuje javnosti koliko osobe s invaliditetom vrijede i pokazuje kako mediji imaju veliku ulogu u promicanju te mijenjaju svijesti. Zajedno mijenjamo štetna mišljenja koja su u našem društvu nažalost i dalje prisutna i čestitam na tome. Čestitam i svima koji su pružili priliku mladima te na kontinuitetu i održavanju ovog projekta kroz godine”, poručila je Slonjšak, napomenuvši da će uskoro upriličiti dodjelu Posebnog priznanja i Večernjem listu.

Prije same dodjele praksi, svoje iskustvo podijelila je s publikom Ines Miškec, koja se u projekt uključila prošle godine i sad radi kao asistentica u Odjelu kliničkih ispitivanja u tvrtki Novo Nordisk. Prijavila se na nagovor profesorice jer je bila pri kraju studija i pitala se što će raditi kada diplomira.

“Bez ovog projekta nikad ne bih imala ovakvu priliku vidjeti kako funkcionira farmaceutska tvrtka, što je sasvim drugačije od ljekarni. Ovo je priča koja je otvorila moj poslovni svijet. Bojala sam se neuspjeha i nisam ni očekivala da ću dobiti stalno zaposlenje, no od siječnja sam stalni dio tima. Poručujem svima koji su i ove godine dio projekta da budu hrabri, otvoreni, da vjeruju u sebe te da daju sve od sebe”, rekla je Miškec.

Kako su partnerske tvrtke otvorile vrata studentima i pružile im priliku, voditeljica prodaje Poslovnog dnevnika Tihana Lešić podijelila je priznanja i prakse.

Mejdi Miljković, studentica komunikologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu, praksu će odraditi u Atlantic Grupi, a u Hrvatskoj lutriji Ivan Taradi, student germanistike i informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Marko Marjanović, student Pravnog fakulteta u Osijeku. Ivana Geto, studentica preddiplomskog studija politologije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu praksu je dobila u INA-i, hrvatskoj naftnoj kompaniji.  Ana Bulut, studentica Međunarodnog sveučilišta Libertas praksu će odraditi u tvrtki Optometrika (Livision Optika).

 

Melani Boris iz Međimurja, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, dobila je mogućnost prakse u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, najvećoj zaštitnoj radionici u Lijepoj našij. Josip Držaić, ravnatelj Ustanove URIHO, rekao je kako vjeruje da će se Melani iskazati te da će joj pomoći u stalnom zaposlenju, kao što su učinili i za prethodne studente koji su sudjelovali u projektu 'Iskustvo zlata vrijedi'.

Tvrtke King ICT, PBZ CO, Bernarda i Drvna industrija Klana dobile su zahvalnicu za sudjelovanje u projektu.

Za kraj su organizatori projekta poručili kako je 'Iskustvo zlata vrijedi' projekt kojim se dokazuje tvrdnja da se stupanj civilizacije društva može mjeriti na razne načine, a jedan od njih je i odnos prema osobama s invaliditetom i svim ostalim ugroženim skupinama.

Projekt je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i uz podršku partnerskih tvrtki projekta.

Klaudija Klanjčić