Dobra vijest: Vinkovcima osigurano 15 milijuna kuna za nove poluniskopodne autobuse

Polet kao pružatelj usluge javnog prijevoza želi ovim projektom omogućiti lakši prijevoz osoba s invaliditetom, djece u kolicima i starijih građana


U petak je predstavljen projekt obnove voznog parka vinkovačkog prijevozničkog poduzeća Polet. Nabava novih autobusa od iznimnog je značaja za sve putnike u javnom gradskom prijevozu i građane Vinkovaca, kao i za samog prijevoznika. Ukupna vrijednost projekta je 14.999.999,96 kuna, a sufinancirana je sredstvima iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna u iznosu od 11.999.999,97 kuna. Također, ovo je prvi Poletov projekt koji je sufinanciran sredstvima EU, a ostvaren je uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Polet je među prvim prihvatljivim prijaviteljima u Hrvatskoj koji je potpisao ovaj značajni ugovor.
Predstavljanju su nazočili kao domaćin direktor Poleta d.o.o. Vinkovci Mijat Kurtušić, gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić, Iva Fistonić voditelj Službe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Dragan Jelić, zamjenik ministrice za regionalni razvoj i fondove Europske unije, predstavnici županije, Grada Vinkovaca, te gradske razvojne agencije VIA.
Projekt, čija je realizacija započela krajem 2017., nastoji poboljšati usluge i uvjete putovanja prijevoznika te vratiti građane u autobuse. Nažalost, smanjuje se broj putnika u javnom prijevozu, a novi autobusi koji pružaju udobnost, sigurnost i komfor mogli bi promijeniti navike građane našega grada. Novi vozni park pretpostavlja nabavku 7 novih vozila koja će značajno povećati kvalitetu i brzinu prijevoza.
Polet kao pružatelj usluge javnog prijevoza također želi ovim projektom omogućiti lakši prijevoz osoba s invaliditetom, djece u kolicima i starijih osoba.
Prema istraživanju tržišta i drugim povratnim informacijama građana Vinkovaca usluga javnog prijevoza zadovoljavajuća je kada je točna, učestala, pouzdana, udobna, sigurna, čista, lako dostupna, pristupačnih cijena te kada su pružene primjerene informacije. To je usluga kakvu u Poletu žele pružiti i osigurati svima.
Postupak nabave je u pripremi, a iz Poleta ističu veliko zadovoljstvo što se krenulo u realizaciju ovog značajnog projekta.
Ovim projektom želi se potaknuti građane na korištenje javnog prijevoza, povećati mobilnost građana i osigurati održiv javni gradski prijevoz, a k tome i izravno utjecati na smanjenje preopterećenosti prometnica. Poticanjem promjene vrste prijevoza, značajno se utječe na smanjenje emisije ugljikovog dioksida i negativnog utjecaja stakleničkih plinova na okoliš.
Polet Vinkovci na veliko zadovoljstvo korisnika posljednje 54 godine uspješno obavlja usluge javnog gradskog prijevoza, županijskog i međužupanijskog prijevoza putnika, posebnog linijskog prijevoza djece osnovnoškolskog uzrasta te povremeni prijevoz putnika prema zahtjevima korisnika.

Anita Blažinović