Novigrad: Gradonačelnik Anteo Milos prijemom zahvalio organizatorima humanitarne akcije 'Svi za Nina!'

Nino Beletić ima 31 godinu i bori se s teškom neurološkom bolešću koja zahvaća gornje i donje motorne neurone, ima brz i progresivan tijek, a zahtijeva eksperimentalno liječenje, dok je sam tretman izrazito skup


Nakon što je prije nekoliko dana, 10. srpnja, okončana tromjesečna humanitarna akcija 'Svi za Nina!', gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos u svom je uredu ugostio predstavnice organizatora akcije, kako bi im zahvalio na angažmanu i trudu koje su uložile u realizaciju ove hvalevrijedne inicijative. Pozivu gradonačelnika odazvale su se Morana Odicki, Nika Martinčić i Nataša Flego, koje su inicirale akciju 'Svi za Nina!', te najvećim dijelom koordinirale sve aktivnosti koje su se u okviru akcije realizirale u proteklih tri mjeseca.
"Napravile ste veliku i lijepu stvar, nešto što je na našem području uistinu jedinstveno. Svojom ste inicijativom polučile izvrsne rezultate! I to ne samo financijski, nego i kroz atmosferu zajedništva, kroz toplinu koju ste potaknuli u našoj maloj zajednici. Kao Grad na tome vam možemo samo zahvaliti i čestitati, te vas potaknuti da i dalje nastavite u tom smjeru, da svojim volonterstvom, entuzijazmom, ali i znanjem i iskustvom koje ste ovom akcijom stekli, nastavite djelovati na korist naše male zajednice, naših sugrađana kojima je to potrebno. Nažalost, potreba za takvom vrstom pomoći uvijek ima, što zbog zdravstvenih problema, što zbog materijalnih poteškoća… Pozivam vas stoga da se prije svega malo odmorite od ove izuzetno uspješne humanitarne akcije, a da nakon toga nastavite s jednakim entuzijazmom i kroz neke nove inicijative, da li u formi u kojoj ste realizirali akciju Svi za Nina, ili možda kroz udrugu Zdravi Novigrad, koja to isto odlično radi već godinama. Ostanite i dalje aktivne i angažirane u našoj zajednici, u našem gradu, a mi ćemo vam uvijek pružati podršku, koliko god to bude u našoj moći", poručio je ovom prigodom gradonačelnik Milos, darivajući u znak zahvalnosti svoje gošće buketima cvijeća.
Predstavnice inicijative 'Svi za Nina!' prenijele su pak kako one predstavljaju grupu od 50-ak ljudi, mahom Novigrađanki i Novigrađana, koji su se na razne načine uključili u akciju i pomogli u njezinoj realizaciji. 
"Ljudi su nas zaustavljali na ulici i samoinicijativno nudili pomoć, pitali kako oni mogu dati svoj doprinos… Više smo nego ugodno iznenađene reakcijama naših sugrađana, ali i mnogih drugih koji su pomogli da akcija uspije i daleko bolje nego smo se u početku nadali. Kad čovjek tako nešto radi, osjeća se jako dobro, a kada vidiš da u tome nisi sam, već imaš stvarno veliku podršku zajednice u kojoj živiš, onda je radost još i veća", prenijele su gradonačelnikove gošće. 
S prikupljanjem potrebne dokumentacije za realizaciju tromjesečne humanitarne akcije, te s ostalim pripremnim aktivnostima, započelo se otprilike mjesec dana prije službenog početka akcije 10. travnja. Uslijedio je potom niz sportskih aktivnosti i sadržaja u okviru akcije, u koje su se samoinicijativno uključili mnogi novigradski sportski klubovi. Najveći i najzahtjevniji događaj u okviru akcije bila je cjelodnevna manifestacija održana 21. travnja, ispred sportske dvorane, s nizom sportskih, zabavnih, glazbenih, gastronomskih i drugih sadržaja za sve generacije, koja je okupila velik broj posjetitelja, ne samo Novigrađana, a koja je rezultirala i s prikupljenih 70-ak tisuća kuna. Sredstva su se prikupljala i u okviru drugih evenata, poput World challenge daya ili Parkfesta, što prodajom prigodnih majica, bedgeva, ugostiteljskom ponudom, prikupljanjem dobrovoljnih priloga… U konačnici je u okviru tromjesečne akcije kroz sve aktivnosti ukupno prikupljeno više od 168.000 kuna! 
Predstavnice inicijative 'Svi za Nina!' podsjetile su ovom prigodom kako će se prikupljenim sredstvima pokriti troškovi liječenja Ninove bolesti, lijekova i pomagala, fizioterapeuta, masaža i adekvatne terapije. Trenutno se pregovara i oko mogućnosti eksperimentalnog liječenja u inozemstvu. Da podsjetimo, Nino Beletić ima 31 godinu i bori se s teškom bolešću. Nakon prvotnog grčenja mišića ruku prije tri godine i obilnih pretraga (u Puli, Rijeci, Zagrebu, inozemstvu…) dijagnosticirana mu je amiotrofična lateralna skleroza, ALS ili Lou-Gehrigova bolest. Riječ je o rijetkoj neurološkoj bolesti koja zahvaća gornje i donje motorne neurone, ima brz i progresivan tijek, a zahtijeva eksperimentalno liječenje, dok je sam tretman izrazito skup. 
"Drago nam je što smo osim prikupljenog novca, koji će Ninu zasigurno više nego dobro doći, svi zajedno pomogli i da se vrati osmjeh na njegovo lice, da njemu i njegovoj obitelji podarimo bar malo pozitive i pokažemo im da nisu sami", zaključile su inicijatorice akcije.

Anita Blažinović