Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije: Predstavljen projekt 'Uz nas niste sami'

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba kroz razvoj usluge videćeg pratitelja

 

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak prezentirala je na konferenciji za novinare projekt naziva 'Uz nas niste sami' koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.', razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Kako je pojasnila Estera Goga, voditeljica i koordinatorica projekta, nositelj ovog projekta je upravo Udruga slijepih, a vrijednost projekta je 405 tisuća kuna te je financiran u 100-postotnom iznosu.
"Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba kroz razvoj usluge videćeg pratitelja. Projekt direktno doprinosi širenju usluge na veći broj članova te će doprinijeti podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, te zapošljavanje, obzirom su u sklopu ovog projekta zaposlene dvije osobe, videći pratitelj i koordinator videćeg pratitelja", rekla je Goga.
Svjetlana Grubješić je zahvaljujući ovom projektu postala videći pratitelj te je objasnila koji je njezin posao. "Moj je posao olakšati neke svakodnevne aktivnosti našim članovima. U sklopu toga vrlo često se tu nalaze odlasci liječniku, pri tome mi radimo pratnju i prijevoz, ali isto tako i asistenciju. Ne samo u suradnji s ustanovama, nego isto tako i nekim aktivnostima u domaćinstvima, pa sve do čitanja dokumentacije, pomoć u rješavanju nekih administrativnih pitanja, pa i u posredovanju prema ustanovama, ispunjavanju nekakvih zahtjeva, podnošenju zahtjeva. Generalno im pomažemo u ostvarivanju njihovih prava", istaknula je Grubješić.
Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanić je istaknuo kako su razni projekti i fondovi gotovo jedini način financiranja rada. "Mi smo svjesni toga unazad 25 godina. Nama lokalna jedinica, jedinice lokalne i regionalne samouprave služe kao odskočna daska u svemu tome, u traženju novih sredstava, novih izvora financiranja, novih modela, novih stvari vezanih za skrb o slijepim osobama. Oni su nam u tom smislu samo potpora da na neki način možemo stvarati novu vrijednost", kazao je Tomanić.
Podršku projektu dala je i Sisačko-moslavačka županija, a zamjenik župana Ivan Celjak je pozdravio ovaj hvale vrijedna projekt. "Kroz taj projekt slijepim osobama će se osigurati i videći pratitelj koji će im pomagati prilikom izvršavanja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Sisačko-moslavačka županija podupire udruge da se prijavljuju na natječaje putem kojih se financiraju projekti sredstvima EU. Sisačko-moslavačka županija ostvaruje jako dobru suradnju s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije, pa tako recimo sufinanciramo Dnevni boravak slijepih, također ih podržavamo u još nekim projektima", rekao je Celjak.
Projektom 'Uz nas niste sami' bit će obuhvaćeno 26 osoba s područja naše županije, a iz Udruge najavljuju kako od rujna pripremaju novi projekt kojima će pet slijepih osoba osposobiti za nova radna zanimanja.
Anita Blažinović