Disney u problemima: Trideset tužbi zbog neprilagođenosti zabavnih parkova osobama s invaliditetom

Prema sudskim dokumentima, mnogi tužitelji imaju težak autizam i tvrde da ne razumiju koncept vremena i bore se s čekanjem na vožnje u Disneyevim zabavnim parkovima


Trideset tužbi, koje su podnijeli posjetitelji Disneyevih zabavnih parkova s autizmom, koji su navodno nepravedno dugo čekali ulazak na atrakcije, trebalo bi ići u proces, odlučio je žalbeni sud.
Iako Disney nudi mrežni sustav rezervacija za osobe s invaliditetom, to ne eliminira u potpunosti njihovo čekanje na ulazak na vožnje, kazao je sud u svom mišljenju.
Odluka ne rješava temeljna pitanja, ali daje tužiteljima još jednu priliku da pokušaju dokazati da pristupačnost u parkovima nije adekvatna.
"Disney Parkovi imaju neumornu predanost pružanju inkluzivnog i pristupačnog okruženja za sve naše goste", rekla je Disneyeva glasnogovornica u izjavi. "Niži je sud zaključio da smo u potpunosti udovoljili svim zahtjevima ADA-e (Americans with Disabilities Act, Zakon o Amerikancima s invaliditetom, op. a.) i odbacio zahtjeve. Odluka žalbenog suda vraća tužbe nižem sudu radi daljnjeg postupka. Pregledavamo odluku i procjenjujemo sljedeće korake."
Posljednjih godina Disney je razvio novi sustav za pristup osobama s invaliditetom, što je u središtu parnice.
Disneyeva pravila omogućuju osobama s invaliditetom da unaprijed rezerviraju vožnju, iako moraju čekati do 15 minuta. Sustav je poznat kao DAS kartica ili Kartica za uslugu pristupa osobama s invaliditetom (Disability Access Service Card, op. a.).
Disney je u 2013. godini ukinuo prethodni sustav koji je omogućavao osobama s invaliditetom da idu na početak reda. Sustav je privukao pažnju medija nakon što su bogati posjetitelji zloupotrebljavali sustav angažiranjem gostiju s invaliditetom kako bi preskočili red.
Prema sudskim dokumentima, mnogi tužitelji imaju težak autizam i tvrde da ne razumiju koncept vremena i bore se s čekanjem na vožnje u Disneyevim zabavnim parkovima, piše Orlando Sentinel.
Sud je utvrdio da DAS kartice ne rješavaju problem čekanja osoba s invaliditetom.
"DAS kartica omogućava gostima s invaliditetom da izbjegavaju gužve i skučene uvjete koji postoje kada stoje u redu za vožnju", napisali su suci kao dio svoje odluke. "Ali Disney tematski parkovi su okruženja s velikom strkom, u kojoj tužitelji moraju čekati."
Damir Fatušić