Karlovac: Jahanje sklopu prve Ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne

"Jedinstvena u ovom dijelu županije, temeljna programska orijentacija Konjičkog kluba Karlovac je da ostvaruje kontinuiranu brigu i cjelovitu skrb za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom", rekla je Ljiljana Vokić

 

U sklopu prve Ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne osobe - koju provode Udruga slijepih USKA i Sportsko rekreativni centar labrador u organizaciji CEIK Braća Seljan na čelu s Mladenom Kukom - polaznici su imali priliku upoznati se s osnovama jahanja u Konjičkom klubu Karlovac pod stručnim vodstvom trenerice jahanja i predsjednice rečenog kluba Ljiljane Vokić.
"Odlučiti se uzjahati na životinju koja se povodi instinktom ogromna je hrabrost. I ljudi i konji društvena su bića koja vole slobodu, kretanje i društvo. Program terapijskog jahanja usmjeren je na poticanje i razvoj svih djetetovih aktualnih i potencijalnih sposobnosti i vještina (tjelesnih, intelektualnih, socio-emocionalnih i izražajnih), uz naglašenu komunikacijsku i interakcijsku komponentu. Osnova terapijskog učinka je trodimenzionalno kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 koraka u minuti (što je jednako ritmu ljudskog hoda) koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od zdjelice na trup, te posredno na cijelo tijelo.
Jedinstvena u ovom dijelu županije, temeljna programska orijentacija Konjičkog kluba Karlovac je da ostvaruje kontinuiranu brigu i cjelovitu skrb za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom kroz program edukacije, rehabilitacije i terapije uz pomoć konja", izjavila je Ljiljana Vokić.

Svi polaznici oduševljeni su programom prve ekspedicionističke škole za slijepe i slabovidne osobe pod vodstvom Mladena Kuke, predsjednika Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu 'Braća Seljan'.

R. R. Naglić

 

Povezane vijesti