Inteligentni životi: Film koji propituje što znači imati intelektualni invaliditet

"Naše društvo ima vrlo usku definiciju toga što to znači biti 'inteligentan', a ta definicija često isključuje osobe s invaliditetom", rekao je filmaš Dan Habib


Dokumentarni film "Intelligent Lives" (Inteligentni životi, op. a.) ima premijeru u petak u New Yorku, a nakon tjedan dana prikazivanja u New Yorku, planira se gotovo 100 projekcija od Floride do Aljaske samo ove jeseni.
Uz naraciju dobitnika Oscara Chrisa Coopera, film se fokusira na tri odrasle osobe s intelektualnim teškoćama – Micaha, Naieera i Naomie – koji su izvrsni u školi i na poslu unatoč rezultatima njihovih IQ testova.
"Naše društvo ima vrlo usku definiciju toga što to znači biti 'inteligentan', a ta definicija često isključuje osobe s invaliditetom", rekao je filmaš Dan Habib. "Ne postoji druga skupina Amerikanaca koja je toliko sustavno segregirana i podcijenjena u suvremenom društvu".
Povijesno gledano, IQ rezultati su korišteni za određivanje treba li institucionalizirati, obrazovati ili prisilno sterilizirati pojedince, navodi film.
Čak i danas 49 država još se oslanja na IQ testiranje kako bi procijenili učenike s teškoćama u razvoju unatoč činjenici da ispit ocjenjuje samo dio sposobnosti mozga da uči, kažu u dokumentarcu, a prenosi Disability Scoop.
"Mnogi mladi, obitelji i odgajatelji nisu svjesni da su studenti s intelektualnim teškoćama u potpunosti uključeni u srednju školu i koledž u stotinama škola diljem Sjedinjenih Država. Poslodavci možda ne znaju da ljudi poput Naomie, Naieera i Micaha mogu napredovati na radnom mjestu", kaže Habib. "Upoznavši Micaha, Naomie i Naieera, 'Inteligentni životi' će pokazati milijunima gledatelja snagu prilike i visokih očekivanja."
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti