DOBRA VIJEST: Stižu robotske hlače koje pomažu osobama s invaliditetom pri hodanju

Hlače su u stanju pomicati zglobove koljena, umjetni mišići su elastični i mekani, a i sigurniji od tradicionalnih, postojećih pomagala


Tim znanstvenika na bristolskom sveučilištu predstavio je prototip robotskih hlača koje će omogućiti kretanje ljudima s invaliditetom, ali i starijim osoba s otežanim kretanjem, piše Geek.hr.
Ove hlače praktički su 'pomoćni mišić' koji svojim kontrakcijama oponaša rad pravih mišića i može robotsku nogu podići iz sjedećeg u stajaći položaj.
Inženjeri i tim znanstvenika (Jonathan Rossiter i Ioannis Dimitrios Zoulias) pomogli su pri razvijanju ovog pomagala koji će u budućnosti zasigurno biti primjenjiv i omogućiti ljudima s otežanim hodanjem i invaliditetom da napokon hodaju bez puno muke.
Ovo je jedan od prvih koncepata koji su izvedeni u praksi, iako istraživanja na tom polju traju preko 50 godina. Hlače posjeduju mekane umjetne mišiće koji pomažu pri kretanju i oslanjaju se na postojeće ljudske mišiće.
Hlače su u stanju pomicati zglobove koljena, umjetni mišići su elastični i mekani, a i sigurniji od tradicionalnih, postojećih pomagala.
Razvijanje se nastavlja, a inženjeri tvrde kako bi se ove hlače mogle pronaći u trgovinama kroz deset godina.  

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti