SABOR RH: Zastupnici podržali Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica osobama s invaliditetom

"Donošenjem zakona osigurava se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe", poručio je Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva


Saborski zastupnici u petak su u kratkoj raspravi podržali prijedlog zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim bi se trebao osigurati lakši pristup digitalnim javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, prije svega slijepim i slabovidnim osobama, kao i onima starije životne dobi.
- Donošenjem zakona osigurava se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe. Njima će pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i osigurati veću uključenost ranjivih skupina u digitalno društvo - poručio je Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
Predloženim se osigurava provedba europske direktive te propisuju zahtjevi u pogledu pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Obveznici primjene zakona su tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a nadzor nad provedbom zakona je u nadležnosti Povjerenika za informiranje.
- Kad ovaj zakon zaživi imat ćemo puno više mrežnih stranica i programskog sadržaja dostupnih svim korisnicima, prije svega, slijepim, slabovidnim i starijim osobama. Dobro je i to što se time podiže svijest kod aktera u javnoj upravi - rekao je HDZ-ov Miro Totgergeli
Za HDZ-ovu Ljubicu Lukačić pohvalno je to što je u savjetovanje uključena i krovna organizacija osoba s invaliditetom.
Darko Parić (SDP) ustvrdio je kako zakon predviđa nadzor i propisuje prekršajne odredbe što nije slučaj u prilagodbi zgrada i nogostupa osobama s invaliditetom.
- SDP, uključujući sve njegove frakcije i grupe, će podržati ovaj zakon - poručio je.
HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović hvalila je zakonodavni iskorak, napomenuvši kako do sada nacionalno zakonodavstvo nije imalo obvezu internetske stranice javne uprave učiniti dostupnim za osobe s invaliditetom već je sve bilo prepušteno nečijoj empatiji.
Zakon bi, sukladno Direktivi, trebao stupiti na snagu 23. rujna 2019.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti