INTERVJU, TIHOMIR ŽILJAK: Programi za obrazovanje i bolju zapošljivost osoba s invaliditetom

Dr. Tihomir Žiljak programski je menadžer na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb na projektima neformalne edukacije za odrasle, edukacije za strateški mendžment u kulturi, nacionalnim i međunarodnim projektima, međunarodnoj suradnji i politici obrazovanja za odrasle u Hrvatskoj. Usto je i profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


Poštovani gospodine Žiljak, Pučko otvoreno učilište Zagreb (POUZ) uskoro će pokrenuti nekoliko projekata kojima je cilj poboljšati obrazovanje osoba u nepovoljnom položaju. Tko su zapravo osobe u nepovoljnom položaju, s kakvim se 'referencama' uključuju u programe vašeg Učilišta? 
- Ovi projekti se financiraju iz Europskog socijalnog fonda i već u samim uvjetima natječaja definirano je tko su osobe u nepovoljnom položaju. To su nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe bez osnovne škole ili s niskim kvalifikacijama, starije osobe, azilanti. Dakle, to su osobe koje teško pronalaze posao zbog nedostatka odgovarajućih kvalifikacija, a zbog niza razloga slabije se uključuju u obrazovanje. Nepovoljan položaj se ne odnosi samo na nezaposlenost, nego i na isključenost iz društvenog života, izolaciju, neaktivnost. Besplatni programi im pružaju šansu za posao ili bolji posao, ali otvaraju također vrata za niz drugih aktivnosti kojima mogu pokazati da svi oni imaju dio neiskorištenih mogućnosti i da vrijede puno više nego što pokazuje njihov trenutni položaj.
Što govore vaša iskustva iz prethodnih projekata koje je provodilo Pučko otvoreno učilište Zagreb? Jesu li korisnici vaših programa kasnije bili bolje pozicionirani na tržištu rada?
- Obrazovanje sigurno pomaže da se nađe posao ili da se promijeni posao. Naši polaznici su nakon tečajeva lakše nalazili posao i u vremenima kad je bila veća nezaposlenost. Danas im obrazovanje pruža šansu da dobiju bolje plaćene i kvalitetnije poslove od onih koje rade nekvalificirani ili priučeni radnici. No moram reći da obrazovanje ima i druge važne rezultate. Nakon završenog obrazovanja polaznicima jača samopouzdanje, svijest o tome da su uspjeli u jednom poduhvatu i da je to vrijedilo truda. To se odnosi posebno na one koji su prekinuli školovanje. Mnogi od njih, nakon završetka prvog programa nastavljaju obrazovanje u drugim programima, jer s više iskustva u obrazovanju vide više i bolje koje sve prednosti pruža dodatno obrazovanje. 
Projekt 'Ukusna dijetetika' provodi se od travnja ove godine, a u njega je bilo uključeno deset osoba s invaliditetom. Je li se uistinu ppovećala zapošljivost ove skupine u sektoru ugostiteljstva i turizma?
- Ovaj projekt još traje i polaznici još nisu završili obrazovanje. Međutim, partneri u projektu su ugledni hoteli iz Hotelsko ugostiteljskog poduzeća Zagreb i svi koji će imati praksu u njihovim kuhinjama, imaju realnu šansu pokazati svoje kvalitete i otvoriti si vrata zapošljavanja. Još nije kasno da se jave zainteresirani.
Poznato je da (većinom) niska razina obrazovanja osoba s invaliditetom predstavlja glavnu prepreku za njihovo zapošljavanje. Što konkretno vaše Učilište u tom smislu može ponuditi Osi populaciji?
- Možemo ponuditi programe formalnog i neformalnog obrazovanja. Kuharske vještine mogu usavršavati u spomenutim hotelima. Za sve nezaposlene osobe s invaliditetom nude se programi u području ugostiteljstva i turizma, osobnih usluga. Ne treba zaboraviti da se nudi i završavanje osnovne škole. Naime, bez završene osnovne škole teško je nastaviti bilo kakvo školovanje. Obzirom na broj ponuđenih programa koji se nude u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb najbolje bi bilo da se zainteresirani direktno jave u Ulicu grada Vukovara i u razgovoru s našim kolegama odaberu nešto iz besplatne obrazovne ponude.
Jeste li zadovoljni suradnjom s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje?
- S Hrvatskim zavodom za zapošljavanje imamo višegodišnju suradnju, a u nekoliko sadašnjih projekata su nam i partneri. Ta suradnja se ne provodi samo u Zagrebu nego i u nizu gradova u Hrvatskoj. Oni informiraju korisnike o obrazovnim mogućnostima, daju i nama šansu da predstavimo programe koji su prilagođeni određenim skupinama, a dio polaznika direktno šalju u naše obrazovne grupe. Bez njihove pomoći bilo bi vrlo teško informirati i motivirati nezaposlene osobe.
Razgovarao: Mladen Kristić

 

Povezane vijesti