72 SATA BEZ KOMPROMISA: Najveći nacionalni volonterski projekt u Hrvatskoj

"Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag - u volonterima, društvu, institucijama, društvu", kaže Đurđica Blažević

 

Najveći nacionalni volonterski projekt u Hrvatskoj "72 sata bez kompromisa" okupit će na Volonterskom maratonu od 18. do 21. listopada 2018., petu godinu zaredom, oko 3.000 mladih spremnih odvojiti 72 sata u akcijama te tako staviti na raspolaganje svoja znanja i vještine za izgradnju bolje Hrvatske, stoji u priopćenju.

- Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, za promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova pa tako i cijele Hrvatske. Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag - u volonterima, društvu, institucijama, društvu - rekla je Đurđica Blažević, nacionalni koordinator projekta.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a obuhvaća više od 300 akcija koje će se odvijati u devet gradova i jednoj općini kroz 72 sata.

- Prijave za ovogodišnji projekt su započele, a brojni mladi od 16 do 30 godina već su odabrali svoju idealnu kombinaciju, kroz koju izražavaju što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju, kako bi svi zajedno doprinijeli za bolju Hrvatsku. Mladi svojom prijavom biraju grad volontiranja i kako se prijavljuju za akciju, kao grupa ili pojedinac. Prema tome organizatori im dodjeljuju akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja - što je i poanta ovog projekta - volontirati bez kompromisa i ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti. Broj prijava je ograničen, a za njega interes svake godine raste, što se odražava i time da broj zainteresiranih uvijek premašuje broj kapaciteta za sudjelovanje, potičući tako organizatore da svake godine prošire projekt na nove gradove - pojašnjeno je od strane organizatora.

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi puta u Hrvatskoj u Splitu, nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt uključeno čak devet gradova i jedna općina -  Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, a od 2018. godine i nove lokacije - Metković, Sisak, Slavonski Brod, Suhopolje.

- Više od 3.000 mladih tako će i ove godine, od 18. do 21. listopada, zajedničkim snagama sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama. U vrijeme kad se priča da su gradovi bez perspektive, mladi bez posla i novca, ovaj projekt okuplja baš njih, pokazujući da su mladi puni sposobnosti i spremni dati svoje vještine, znanja i vrijeme kako bi volontirali za gradove pune zajedništva, mogućnosti, solidarnosti, perspektive, sretnih ljudi... Izlazeći iz individualizma, slažući svoju idealnu kombinaciju i okupljajući se u zajedništvu, mladi će kroz trajanje projekta od 72 sata, volontiranjem u akcijama i aktivnostima za dobrobit drugih, zajednički doprinijeti Hrvatskoj punoj bolje perspektive za sve građane, promičući društvene vrijednosti - prijateljstvo, hrabrost, odvažnost, nesebičnost i zajedništvo - napisano je u priopćenju.

Glavna poruka ovogodišnje kampanje je: "Prihvati izazov i doprinesi za bolju Hrvatsku."

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti