TIFLOLOŠKI MUZEJ: Izložba 'Mrak posao' koja tematizira zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba

"Osobe s oštećenjem vida čine skupinu s izrazito otežanim uvjetima zapošljavanja, čak i među osobama s invaliditetom", kaže uz ostalo autorica izložbe Nevenka Ćosić

 

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u 19 sati, u Tiflološkom muzeju u Zagrebu priređuje se otvorenje izložbe pod nazivom 'Mrak posao' koja tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.  
- Pravo na zaposlenje, pravo na rad, osnovno je ljudsko pravo, dakle pravo svih ljudi ,pa tako i osoba s invaliditetom. Osobe s oštećenjem vida čine skupinu s izrazito otežanim uvjetima zapošljavanja, čak i među osobama s invaliditetom. Ova izložba tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Kronološkim slijedom prezentirana je građa o njihovu osposobljavanju za rad kao i građa o specifičnim zanimanjima kojima su se u prošlosti bavili. Izloženi su originalni predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja, što su ih slijepe osobe izradile u radionicama za osposobljavanje. Tu je i stara telefonska centrala na kojoj su radile slijepe osobe, a s tim ih radnim mjestom javnost još uvijek najčešće vezuje. Predrasude prema mogućnostima slijepih mijenjale su se tijekom vremena, ali ni do danas nisu nestale. Ova izložba malen je napor u borbi protiv tih predrasuda i afirmaciji slijepih osoba u svijetu rada – kaže autorica izložbe Nevenka Ćosić.
Božica Ravlić

 

Povezane vijesti