UDRUGA INDEFICIENTER U Sarajevu predstavljen program prevencije nasilja uz pomoć terapijskih pasa

U program su uključena djeca koja imaju problema s poremećajima u ponašanju - od depresivnih stanja, preko nesigurnosti i sramežljivosti, rekla je Goranka Rosanda Furlan

 

Prvi međunarodni Kongres dječje i adolescentske psihoterapije održan je od 18. do 21. listopada 2018. u Sarajevu.

Kako je objavio Glas Istre, Udruga za pet terapiju 'Indeficienter' jedina je predstavljala Istarsku i Primorsko-goransku županiju, uz svoj program 'emPAStija' o prevenciji nasilja razvojem empatije uz pomoć terapijskih pasa. Predstavnici Udruge ujedno su govorili o nasilju među djecom i mladima, nasilju nad životinjama i kako tu društvenu pošast prevenirati upravo uz pomoć terapijskih pasa.

- Ovaj program, ali pod radnim nazivom 'Bulldog', predstavili smo već na konferenciji u američkom Denveru. U program, odnosno strukturirane radionice, uključena su djeca koju nam šalju iz stručnih službi škola, a koja imaju problema s poremećajima u ponašanju, od depresivnih stanja, preko nesigurnosti i sramežljivosti – rekla je Goranka Rosanda Furlan, a objavio Glas Istre, dodajući da ova Udruga već godinama uspješno provodi i program 'Čitaj (o) psu'.

Nadalje je pojašnjeno da program 'emPAStiju' kroz javni poziv već drugu školsku godinu podržava Grad Pula pa se već dvije godine provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Monte Zaro. Udruga Indeficienter osnovana je s vizijom poticanja i razvijanja aktivnosti vezanih uz organizaciju i profesionalno izvođenje terapijskih programa i aktivnosti sa životinjama te rehabilitacije i edukacije za djecu, mlade i odrasle s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Njihov program potpore čitanju verificiralo je i nadležno ministarstvo, a provodi se isključivo na volonterskoj bazi. Financije za odlazak na Kongres osigurala je Istarska županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb.

Organizator Kongresa je Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska asocijacija (BHDIDAPA) u partnerstvu s UNICEF-om, a tema skupa je bila 'Mjesto psihoterapije u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata'. Cilj Kongresa je ukazati na potrebu za povećanjem svjesnosti svih stručnjaka iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa o važnosti multidisciplinarne i međusektoralne suradnje u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i mladih.

Također, organizatori skupa istaknuli su rezultate istraživanja u Bosni i Hercegovini, koji govore da je skoro svako četvrto dijete u visokom riziku za razvoj mentalnog poremećaja te da je veliki broj djece koja pate, a nedovoljan broj stručnjaka koji prepoznaju specifične simptome koji se manifestiraju kod djece i adolescenata.

– Primjena metoda psihoterapije odraslih u tretmanu djece smatra se ne samo neadekvatnom, nego i neetičnom. Zakoni o psihoterapiji u regiji nalažu da psihoterapeuti koji rade s djecom i mladima zato moraju imati posebno dodatno obrazovanje – naglasila je Sabina Zijadić Husić, psihologinja, geštalt psihoterapeutkinja i dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja.

Ujedno, dopredsjednik Programskog odbora Kongresa i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naglasio je da taj skup promovira nove znanstveno prihvatljive metode i pristup potpori djece i adolescenata te je važan ne samo za BiH, nego i regiju jugoistočne Europe.

Naposljetku, Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a, koji je glavni partner Kongresa, izjavila je da je želja UNICEF-a vidjeti svijet u kojem nijedno dijete ne umire od bolesti koje se mogu spriječiti i u kome svako dijete dostiže svoj puni potencijal. Da bi se do toga došlo, UNICEF prati zdravstvene potrebe djeteta u svim životnim dobima i prepoznaje potrebu za jačim naporima kako bi se odgovorilo na rastuće nejednakosti u zdravstvenom stanju.

Klaudija Klanjčić