SPOMENICI NEPRISTUPAČNOSTI Dom zdravlja Sesvete

In Portal poziva svoje čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju građevinske objekte diljem Lijepe naše čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju društvene i kulturne institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. Populacija osoba s invaliditetom kao jedan od ključnih problema integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima.

U ovom nastavku predstavljamo Dom zdravlja Sesvete, Ninska 10

 

Pravo na zdravstvenu zaštitu imamo svi, samo je nekima do nje ipak malo teže doći. Još ako se radi o banalnom vađenju krvi, što reći... Do laboratorija u Sesvetama me dijele ni manje ni više nego 24 stepenice. Jasno se sjećam perioda trudnoće kada su se laborantice spuštale u prizemlje i vadile mi krv u hodniku, a bilo je i slučajeva kada smo to odradili na parkiralištu.

U novije vrijeme je moguće s doktoricom obiteljske medicine dogovoriti da vam krv izvade u ambulanti, ali laborantice ipak imaju više prakse.

Na prvom katu ove zgrade nalazi se i stomatološka ordinacija, doduše ne i jedina u Sesvetama, a na drugom katu nalazi se Savjetovalištve za djecu i odrasle – žrtve  obiteljskog nasilja i stomatološka ordinacija.

Bojim se da još jako dugo neću vidjeti kako izgleda kat ove zgrade, a ako i vi u svojoj sredini imate ovakvih 'spomenika' dojavite mi na e-mail anitablazinovic@gmail.com.

Anita Blažinović