OSIJEK Okrugli stol na temu 'Osobe s invaliditetom u prometu'

Zaključci ovog Okruglog stola koristiti će u provođenju aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na području istočne Hrvatske

 

U sklopu Konferencije 'Automatizacija u prometu 2018.', organizirane od strane Koreme, Hrvatskog društva za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku, u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), dana 16. studenoga 2018. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održan je Okrugli stol na temu 'Osobe s invaliditetom u prometu' – objavljeno je na www.posi.hr.

Nakon što je Marica Mirić, dopredsjednica SOIH-a, u ime organizatora pozdravila prisutne, okupljenima se obratila Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) s izlaganjem na temu 'Pristupačan međugradski putnički prijevoz'. U svojem izlaganju, između ostaloga, ukazala je na obveze koje proizlaze iz Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom 2017.-2020., a koje Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave nisu ili nisu u dovoljnoj mjeri ispunile. Ujedno je podsjetila prisutne na preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom, koje se tiču pristupačnosti prijevoza.

Potom je Mira Katalenić (HUŠPVM) prisutne upoznala s izazovima s kojima se susreću osobe koje koriste psa pomagača te je predstavila novine koje donosi novi Zakon o korištenju psa pomagača i izrazila nadu da će isti biti usvojen i stupiti na snagu u predviđenom roku.

Marica Mirić (SOIH i SDDH) okupljene je upoznala sa zakonodavnim aktivnostima koje se provode vezano za donošenje propisa kojima će se osigurati pristupačnost mrežnih stranica i mobilnih aplikacija.

Sudionici Okruglog stola, predstavnici udruga osoba s invaliditetom i predstavnici jedinica lokalne samouprave također su sudjelovali u raspravi o navedenim temama i iznijeli svoja iskustva, izazove i probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu i djelovanju, a povezani su s pristupačnošću prijevoza. Također su predstavljeni i primjeri dobre prakse u rješavanju istih.

Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, upoznao je prisutne s aktivnostima i inicijativama koje su pokrenute od otvaranja Područnog ureda u Osijeku te je pozvao sve predstavnike udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na području Slavonije, Baranje i Srijema da se obrate Uredu i ukažu na probleme i poteškoće s kojima se susreću i da iznesu svoje prijedloge i ideje za otklanjanje istih. Istaknuo je i kako će zaključci ovog Okruglog stola koristiti u provođenju aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na području istočne Hrvatske.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti