POKRENI SRCE - SPASI ŽIVOT Pušten u rad AVD uređaj u zgradi Ministarstva hrvatskih branitelja

Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima

 

U prizemlju zgrade Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak je u rad pušten automatski vanjski defibrilator (AVD).

Epilog je to uspješne suradnje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i spomenutih ministarstava na unapređenju standarda zdravstvene zaštite i života hrvatskih građana kroz Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije 'Pokreni srce - spasi život'. Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Nacionalni instruktori HZHM-a educirali su ukupno 26 djelatnika Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva hrvatskih branitelja o postupcima oživljavanja uz uporabu AVD uređaja. Edukacija uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, i postupke pružanja prve pomoći - pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilnu uporabu AVD-a. Zbog visoke stope mortaliteta - od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba, kao i činjenice da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, edukacija građana iznimno je važna.

Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a AVD uređaj omogućava građanima da u slučaju iznenadnog zastoja srca pomognu svojim bližnjima i prije dolaska hitne medicinske službe. Uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Svaki AVD uređaj, pa tako i ovaj postavljen na Trgu Nevenke Topalušić 1, uključen je u Mrežu AVD-a RH što znači da su povezani sa županijskom Medicinskom prijavno-dojavnom jedinicom (MPDJ), odnosno čim ga se izvadi iz ormarića, alarmira se MPDJ koji odmah šalje tim HMS-a na teren.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti