LJUBICA LUKAČIĆ Trostruko su više diskriminirane žene s invaliditetom

"Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir po tom pitanju, no i unatoč tome u zadnjih pet godina ubijena je 91 žena. To je 47 posto od ukupnog broja ubojstava u RH",  istaknula je Lukačić, jedina osoba s invaliditetom u ovom sazivu Sabora


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov poručila je u utorak kako je hrvatska statistika užasavajuća, brutalna i opominjajuća, a HDZ-ova Ljubica Lukačić upozorila je da je unatoč dobrom zakonodavnom okviru tijekom zadnjih pet godina ubijena 91 žena, a posebno je teško ženama s invaliditetom, objavila je Hina.
 - Sedam žena u 2018., kao i 20 ubijenih žena u 2017., kao i 11.506 osoba koje je policija prijavila zbog prekršajnog djela nasilja u obitelji u 2017. nastradalo je, jer nemamo dovoljno sigurnih kuća, kvalificiranih djelatnika za tretman žrtava, dovoljno brzo pravosuđe, nizak je broj bezuvjetno osuđenih nasilnika - rekla je Dragana Jeckov u stanci na početku saborskog zasjedanja.
 S druge strane, dodala je, imamo zagonetno nepoznat broj neprijavljenih slučajeva nasilja, blage kazne koje ne odvraćaju počinitelja od nasilja, trend tranzicije nasilja iz područja kaznenog u područje prekršajnog prava, visok stupanj recidivista.
 - Najopasnije je što u društvu imamo slučajeve međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja, koje se kao u epskoj pjesmi prenosi s koljena na koljeno - ustvrdila je Jeckov.
- Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir po tom pitanju, no i unatoč tome u zadnjih pet godina ubijena je 91 žena. To je 47 posto od ukupnog broja ubojstava u RH - istaknula je Ljubica Lukačić.
 Podsjetila je kako je 23. studenoga Ured za ravnopravnost spolova izdao Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja kojeg je Vlada donijela, te istaknula kako Vlada čini sve da bi nasilja nad ženama i nasilja u obitelji bilo što manje.
 - Od svih žena, trostruko više su diskriminirane i toliko je veće nasilje nad ženama s invaliditetom - upozorila je Lukačić, jedina osoba s invaliditetom u ovom sazivu Sabora.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti