SAVEZ SUMSI Projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti' za edukaciju o životu s invaliditetom

"Činjenica je da, bez obzira na to što su djeca s teškoćama u razvoju uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i inkluziju",  istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza

 

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, uz financijsku podršku Grada Zagreba, provodi projekt "Iskustvom i znanjem do jednakosti". Riječ je o projektu edukativnih radionica o invaliditetu namijenjenih djeci koji se ove godine provodi u jedanaest osnovnih škola na području Grada Zagreba.
 Projekt "Iskustvom i znanjem do jednakosti" provodi se već osmu godinu za redom s ciljem promicanja i poboljšanja obrazovanja, integracije i kvalitete života osoba s invaliditetom, kroz radionice i predavanja. Predavači su aktivisti Saveza SUMSI, i sami osobe s invaliditetom: slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima – prof. reh. Albina Žnidar i Denis Marijon.
Radionice su u potpunosti prilagođene potrebama, predznanju i dobi sudionika, a sve u svrhu bolje integracije i poboljšanja odnosa djece s osobama s invaliditetom.
- Činjenica je da, bez obzira na to što su djeca s teškoćama u razvoju uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i inkluziju. Ishod toga je gotovo uvijek svojevrsno izdvajanje osoba s invaliditetom u zasebna društva i djelovanje u neintegriranim uvjetima. Takvom načinu života prethode odgoj, prve godine života i obrazovanje. Stoga smo prije osam godina pokrenuli ovaj program, shvativši da možemo napraviti doista puno ukoliko postanemo dio procesa integracije djece s teškoćama. Želja nam je projekt proširiti i na srednjoškolske institucije u zemlji - istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza.
Klaudija Klanjčić