LJUBICA LUKAČIĆ Što je to SDP učinio za osobe s invaliditetom

"Vi koji ste prvi imali osobu s invaliditetom u svojim redovima, na prošlim parlamentarnim izborima niste istaknuli nikoga, znači otišli ste korak unatrag", oštro je uzvratila HDZ-ova zastupnica Lukačić u saborskoj raspravi s Marijom Alfirev (SDP)

 

Saborska zastupnica SDP-a Marija Alfirev u ponedjeljak je, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, upozorila kako čak ni u sabornici nisu svi jednaki obzirom da zastupnici s invaliditetom niti njihova pravobraniteljica ne mogu pristupiti saborskoj govornici jer im nije prilagođena, na što joj je HDZ-ova Ljubica Lukačić uzvratila da je SDP dok je bio na vlasti govornicu mogao prilagoditi, ali nije.

- U ovom Saboru i sabornici nisu svi jednakopravni, pravobraniteljica ne može za tu govornicu doći podnijeti izvješće. Ako mi u ovom najvišem domu nismo osigurali jednakopravni status svih osoba što možemo očekivati od bilo koga drugog - upozorila je Alfirev u stanci za slobodan govor.

Od ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom moramo se, rekla je, zapitati koliko je učinjeno da osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti.

- Moramo ući u cipele te osobe jer jedino tako možemo znati kako je toj drugoj osobi - rekla je Alfirev simbolično se, umjesto za govornicom, obraćajući sjedeći u klupi.

Rekla je i kako ni jedna osoba u kolicima ne može sjesti na redovitu autobusnu liniju i putovati po Hrvatskoj.

- Sve što u Konvenciji piše nije napravljeno. Pitanje osoba s invaliditetom ne smije biti stranačko već nadstranačko pitanje, pitanje svih nas - zaključila je Alfirev.

HDZ-ova Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, njezino je obraćanje iz klupe nazvala igrokazom te je izvijestila kako će prilagođena govornica biti gotova za nekoliko dana.

- Mogli ste dati primjer upravo što se govornice tiče kada ste bili na vlasti. Imali ste zastupnicu koja je jednako tako govorila s mjesta, a ne s govornice, pa ne znam zašto se to sada prigovara. Vi koji ste prvi imali osobu s invaliditetom u svojim redovima, na prošlim parlamentarnim izborima niste istaknuli nikoga, znači otišli ste korak unatrag.

Lukačić je potom izrazila zadovoljstvo jer se, kako je rekla, Hrvatska opredijelila za inkluzivnost.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se uključio u raspravu rekavši kako je u aktualnom sazivu Sabora osiguran prijevod za gluhe, kao i za osobe s oštećenjima sluha na znakovni jezik.

Hina