MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA Svi smo pozvani na aktivizam za socijalno ugrožene skupine

Alen Trglačnik poziva sve da se aktiviraju u bilo kojem području volontiranja i da budu dio nedavno osnovanog Registra volontera

 

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera.

- Poštovanim organizatorima volontiranja, svim udrugama, ustanovama, društvenim institucijama koje su svoju snagu prepoznale u otvaranju svojih vrata volonterima/kama, čestitamo na uspješnom radu u izgradnji zajednice na kojoj se vidi volonterski otisak srca – objavljeno je na internetskim stranicama Volonterskog centra Zagreb.

Kako je objavio eVarazdin.hr, u Županijskoj palači obilježen je Međunarodni dan volontera i predstavljen Registar volontera, a kako stoji u HDZ-ovom priopćenju, isti je objavljen na inicijativu Mladeži HDZ-a, koju je još u travnju predstavio njezin član Alen Trglačnik.

Trglačnik je zadovoljan što je u relativno kratkom vremenu inicijativa izrasla u Registar volontera, dok je već početkom travnja ona i službeno pokrenuta na sjednici Županijske skupštine. Poziva sve da se aktiviraju u bilo kojem području volontiranja i da budu dio tog Registra. Veliku potporu realizaciji ovog projekta dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo i članica Županijskog odbora HDZ-a Lovorka Horvat, koja i sama ima bogato iskustvo u volontiranju.

– Obzirom da sam i sama volontirala u dalekoj Africi, točnije Ruandi, bila sam oduševljena inicijativom te sam odmah prionula poslu i tražila model po kojem bi se mogao ustrojiti Registar volontera. Na tragu toga otkrila sam da je najbliži našoj ideji i ujedno i najprihvatljiviji irski model registra koji je i bio predložen od strane mladeži HDZ-a te smo isti u suradnji sa Crvenim križem Varaždinske županije i preveli i tako je sve počelo – pojasnila je Horvat, a objavio eVarazdin.hr.

Horvat je ujedno objasnila kako je cilj da Varaždinska županija postane regionalni centar volontera, odnosno da se tek ustrojeni Registar poveže i s drugim zemljama što bi omogućilo razmjenu iskustva i ojačalo međunarodnu suradnju.

Zadovoljan što je ova inicijativa izašla iz redova Mladeži HDZ-a je i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je kazao kako je ovo dokaz da mladi imaju puno toga za reći i pokazati, samo im treba dati šansu, a izrazio je i ponos što prvi u Hrvatskoj imaju takvu bazu podataka.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti