LJUBICA LUKAČIĆ Osobe s invaliditetom ne trebaju plaćati sudsku pristojbu

Prijedlog Ljubice Lukačić podržava SDP-ov Orast Miljenić, koji hvali Vladin prijedlog da sudske pristojbe budu upola niže ako stranka s pravosudnim tijelima komunicira elektroničkim putem

 

Na popisu osoba oslobođenih plaćanja sudske pristojbe mogle bi se naći i osobe s invaliditetom, najavio je kasno u srijedu, u saborskoj raspravi o zakonu o sudskim pristojbama, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

- Razmotrit ćemo taj prijedlog s dužnom pozornošću, ne vidim razloga da ga ne uvažimo - rekao je Martinović HDZ-ovoj Ljubici Lukačić koja je predložila da se plaćanja pristojbe oslobode i osobe s invaliditetom koje svoj status mogu dokazati valjanom ispravom.

Njezin prijedlog podržava SDP-ov Orast Miljenić, koji hvali Vladin prijedlog da sudske pristojbe budu upola niže ako stranka s pravosudnim tijelima komunicira elektroničkim putem.

Martinović je, međutim, istaknuo kako 'u ovom trenutku' nije prihvatljivo da se službenim osobama proglase odgajatelji, učitelji, nastavnici, ravnatelji, a što je, u raspravi o izmjenama Kaznenog zakona tražio Hrvoje Zekanović (Hrast). Na istom je tragu bio i prijedlog Marka Sladoljeva (Most) da se službenim osobama proglase i učitelji i profesori te ih se tako dodatno zaštiti.

Sabor je raspravio izmjene i dopune Kaznenog zakona. Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) zadovoljna je oštrijim kaznama za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, njihovim nezastarijevanjem.

Izmjene Kaznenog zakona s ciljem bolje prevencije i kažnjavanja spolnog zlostavljanja djece predložio je Klub HDZ-a, podsjetila je.

- Dobili smo strože kazne, maksimum koji trpi Kazneni zakon, imamo sve mehanizme da se osoba okvalificirana kao pedofil ne zaposli ni u školi, ni u vrtiću, a ako se to slučajno dogodi, onda je to greška odgovorne osobe koja zapošljava takvu osobu, a ne pogreška u zakonu - poručila je.

Spomenutim izmjenama pooštravaju se kazne za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te propisivanje novog kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku.

Dan u kojemu je raspravio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH te još nekoliko zakona kojima se provodi Vladin zaključak o smanjenju broja agencija, Hrvatski je sabor zaključio nekoliko minuta prije prelaska u novi dan.

Hina

 

Povezane vijesti