POVRATAK OSPICA Sve veći broj djece pati od bolesti uništene prije devet godina

Stvarno je strašno i stvarno tragično i potpuno moguće spriječiti, izjavio je Peter J. Hotez, profesor pedijatrije i dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu


Javno zdravstvo okruga Clark proglasilo je vanredno stanje, prijavivši najmanje 23 slučaja ospica u tom području od nove godine. Najmanje 20 osoba nije cijepljeno. Osamnaest od njih su djeca u dobi od jedne do deset godina.
Kako piše IFLScience, dva posto američke djece nije dobilo standardno cjepivo iz ne-medicinskih razloga u školskoj godini 2017.-2018. Međutim, u okrugu Clark taj se broj kreće oko osam posto djece, prema državnim zapisima koje navodi Washington Post. Od njih je samo jedan posto imalo medicinski opravdane razloge, dok se sedam posto njih nije cijepilo zbog 'osobnih ili vjerskih razloga'.
- Stvarno je strašno i stvarno tragično i potpuno moguće spriječiti - izjavio je za Washington Post Peter J. Hotez, profesor pedijatrije i dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Baylor medicinskom fakultetu u Houstonu.
Mnogi od tih slučajeva su posljedica pokreta protiv cijepljenja, koji je nedavno proglašen jednom od najvećih prijetnji čovječanstvu od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Zbog ove pojave u Europi i SAD-u, došlo je do 30-postotnog porasta broja slučajeva ospica na globalnoj razini. Prošle je godine SAD imao drugi najveći broj slučajeva otkako su ospice iskorijenjene 2000. godine. Studija je prošle godine otkrila da je cijena koju plaća javni zdravstveni sustav zbog izbijanja bolesti oko 400.000 dolara.
Godine 1998. Andrew Wakefield objavio je članak u kojem tvrdi da je povezao cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) s pojavom autizma. Članak je od tada potpuno povučen iz medicinskog časopisa, a Wakefieldu je zabranjeno baviti se medicinom kao liječnik u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Njegov rad znanstvenici su opisali kao 'najštetniju medicinsku prevaru posljednjih 100 godina'. Ipak, laž odbija umrijeti i nastavlja bogatiti mnoge ljude, a unesrećivati druge.
O lažnim vijestima je prije nekoliko dana bilo govora i u HRT-ovoj 'Temi dana', a ospica se tom prigodom dotaknuo SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.
- Uvijek tu postoji pitanje granice slobode, što je mišljenje i interpretacija, a što lažna vijest. Mora postojati mehanizam kontrole, no opet se postavlja klasično pitanje 'tko ocjenjuje ocjenjivače'. Što se tiče cijepljenja, imate slučajeve da zbog lažnih informacija  o cijepljenju imate djecu koja nisu cijepljena protiv primjerice ospica, a to nije bilo tako prije deset godina. Za demokraciju se treba boriti jer će uvijek biti onih koji će je pokušati srušiti.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti