GRAD VARAŽDIN Osobe s invaliditetom hitno moraju nabaviti novi znak pristupačnosti za parkiranje

Osobe s invaliditetom oslobođene su plaćanja parkirališta na parkirnim mjestima pod naplatom samo na posebnim označenim žutim parkirališnim mjestima


Zbog pojave velikog broja nezakonitih znakova pristupačnosti, kao i njihove zlouporabe, Grad Varaždin moli i apelira da osobe s invaliditetom koje posjeduju stari znak pristupačnosti za parkiranje vozila na za to predviđenim parkirališnim mjestima, izvrše zamjenu za novi prema važećem propisu, objavljeno je petak na mrežnoj stranici Grada Varaždina.
Za izdavanje znaka pristupačnosti nadležan je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji, Varaždin, Ulica Stanka Vraza 4.
Stari znakovi, koji su izdani najkasnije tijekom lipnja 2013. godine, prestali su vrijediti sa zadnjim danom lipnja 2018. godine tako da od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, (1. srpnja 2013. godine), vrijedi novi znak pristupačnosti.
Osobe s invaliditetom oslobođene su plaćanja parkirališta na parkirnim mjestima pod naplatom samo na posebnim označenim žutim parkirališnim mjestima, uz obavezno vidljivo isticanje znaka pristupačnosti ispod vjetrobranskog stakla vozila.
Prilikom nadzora parkiranja uočeno je korištenje nevažećih (starih) znakova pristupačnosti ili isticanje raznih plavih naljepnica u invalidskim kolicima.
S obzirom na česte zlouporabe, Odsjek za redarstvo Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina ubuduće će, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, izricati prekršajne kazne za nepropisno parkiranje, ali i za neisticanje važećeg znaka pristupačnosti.
Anita Blažinović